Domaćice dobijaju pravo na zdravstveno osiguranje

Žene koje su domaćice, koje podižu decu ili brinu o bolesnim članovima porodice, kao i one koje rade na imanju, za svoj rad moći će da ostvare pravo na zdravstveno osiguranje.
Domaćice dobijaju pravo na zdravstveno osiguranje
Foto: Pixabay
To je zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost, Jelena Stojanović, izjavila danas u debati u kongresnom centru "Envoy Conference" u Beogradu.
 
"Za Zaštitnika građana je veoma značajno usvajanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Veoma nam je važno uvođenje pojma uravnoteženosti polova, ali i vrednovanje neplaćenog kućnog rada, što je i bila naša sugestija prilikom izrade nacrta ovog zakona jer je veliki broj žena nevidljiv za sistem i time ekonomski obeshrabren", rekla je Stojanović.
 
U saopštenju Zaštitnika građana je preneto da je Stojanović ukazala da neplaćeni kućni rad ima dugoročne posledice po život žena, posebno starijih od 45 godina.
 
Njih, po pritužbama koje dobija Zaštitnik građana, poslodavci smatraju kategorijom koja nije poželjna i nije dovoljno produktivna, što ih diskriminiše na tržištu rada.
 
"Ovaj zakon jeste ambiciozan, ali daje jedan sveobuhvatan okvir, uključuje i privatne poslodavce i organe javne vlasti i nezavisne institucije u njegovu implementaciju. Mislim da smo kao društvo spremni za ovakav zakon jer, da nismo spremni, ne bismo uopšte govorili o njemu", ocenila je Stojanović.
  • M

    15.06.2021 15:03
    Ne verujem
    koliko pojedinaca ne zna osnovne stvari , a komentariše.
    Ko je pomenuo PIO? Lepo piše zdravstveno osiguranje.
    Postoji mnogo faktora zašto neko nema zdravstveno osiguranje, ali naravno "sit gladnom ne veruje".
  • Trt

    15.06.2021 12:33
    @Bananamen

    Mene je majka podigla i radila je. Lepo da se organizujemo pa da platite samo vi čije majke nisu radile, jel može?
  • Ha

    15.06.2021 10:03
    Ha
    Sve je to gubljenje vremena(smišljeno). Jedino je pravedno da svi nezaposleni dobijaju 500 evra mesečno(trenutno je tolika ekonomska računica), nesposobni isto, penzioneri isto. Kao prvo para ima ibilo je uvek, samo kad bi manje krali bilo bi suficita uvek, tako da te priče nema se para okačite mačku o rep. Kao drugo, velika je diskriminacija u službama, koje određuju ko je koliko radno sposoban, nesposoban,... jer sve te službe čine ljudi, a svi dobro znamo kako oni funkcionišu(brat, muž, rođak, kum, zemara, stranački istomišljenik,...) i bukvalno zavisi od njih kako su tog dana raspoložen ili dok nadređeni ne pozove na telefon i naredi mu za svog zemaru, kumaru,... Tako da je jedino realno i pravedno svima po istim parametrima i kriterijumima, jer sve ostalo je sad podložno ucenama, znači uđi u stranku i sredi ću ti penziju. Svi to znaju, to je javna tajna.
    Ovaj narod je od najboljeg propao na niske grane, sad je najgori. Nema empatije, solidarnosti, morala, sramote,... Bilo bi lepo da se vratimo na stara podešavanja, al mislim da je to utopija, jer nam strane službe to neće dozvoliti. Pa što su utrošili 30 godina da nas unište, a sad da nas puste da dođemo sebi???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija