Ekskurzije će moći da se organizuju samo u Srbiji

Ministarstvo prosvete najavilo je danas da će sutra uputiti dopise školama o realizaciji nastave u prirodi, ekskurzija i proslava završetka obrazovanja.
Ekskurzije će moći da se organizuju samo u Srbiji
Foto: Pixabay
Kako navode u Ministarstvu, ekskurzije će moći da se organizuju samo u Srbiji.
 
Krizni štab je na sednici 14. juna doneo preporuke da su planirane ekskurzije i nastave u prirodi dozvoljene, te da ih škole mogu realizovati počev od dana donošenja odluke na sednici Vlade Srbije, koja je planirana za sredu,16. jun, navodi se u saopštenju.
 
Preporuka je da se prilikom planiranja i realizacije ekskurzije i nastave u prirodi prednost da odeljenjima četvrtog i osmog razreda osnovne škole i završnim razredima srednje škole.
 
"Imajući u vidu da je učenicima u dugom periodu bila uskraćena vršnjačka komunikacija, druženje i igra, ali i boravak u prirodi, Ministarstvo preporučuje organizaciju ekskurzija i nastave u prirodi i sa manjim procentom učenika od propisanog, ne manje od 50 odsto", navode u resornom ministarstvu.
 
Ekskurzije učenika završnih razreda srednjih škola ne smeju biti organizovane u inostranstvu, već samo na teritoriji Srbije.
 
Obavezno je poštovanje pravilnika o organizaciji i ostvarivanju nastave u prirodi i ekskurzija u osnovnoj i srednjoj školi, kao i Pravilnika o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece.
 
Kada je reč o ekskurzijama i nastavi u prirodi, koje su bile u planu u prethodnoj školskoj godini, a koje zbog nepovoljnih epidemioloških okolnosti nisu realizovane, važno je imati u vidu da ugovore, u skladu sa odgovarajućim propisima i posle realizovanih procedura, sklapaju škole, te da su tim ugovorima i regulisana međusobna prava i obaveze škole i organizatora ekskurzije, odnosno agencije.
 
Proslava završetka osnovnog i srednjeg obrazovanja je dozvoljena, uz poštovanje epidemioloških mera. Škola može da proslavu organizuje u školi ili u ustanovama iz oblasti kulture i sporta, u dogovoru sa jedinicom lokalne samouprave.
 
Maturske večeri za učenike srednjih škola moguće je organizovati u školi, u ustanovama iz oblasti kulture i sporta ili u ugostiteljskim objektima ukoliko postoji saglasnost roditelja i zakonskih zastupnika, navodi se u saopštenju.
  • Eto

    15.06.2021 20:02
    PatriJote
    Ma sve ekskurzije treba da se organizuju najdalje do Beograda. Da deca vide na šta liči glavni grad. Kakvo inostranstvo, ju ju ni slučajno!Smrdija im je dovoljna, a kad završe fakultet ....
  • G pen

    15.06.2021 16:55
    Radikalska posla. Eskurzije po Srbiji treba zabraniti. Vec sam napisao sta treba da vide ako nece muzeje. Posto su patriJote i svoj jezik upropastili deca treba i da cuju da jezik nije hrkanje, mumlanje, urlanje i nadvikivanje nego komunikacija sa jasno izgovorenim recima. Jos jednom, zabraniti eskurzije po Srbiji. A i zato sto ce to biti punjenje patriJotskih dzepova
  • Servia

    15.06.2021 15:07
    Nemoj u civilizaciju, da ne bi video da može i drugačije da se živi! Motaj kablove, učlani se u Sranku i šeni!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.