Krenule ponude za ekskurzije, beogradski gimnazijalci ekskurziju u Novi Sad plaćaju 16.500 dinara

Neki učenici, razredne starešine i direktori škola su odustali od maturskog bala iščekujući odobrenje nadležnih koje je došlo pre dva dana.
Krenule ponude za ekskurzije, beogradski gimnazijalci ekskurziju u Novi Sad plaćaju 16.500 dinara
Foto: Pixabay
Mnogi rukovodioci škola kažu da im je žao što će generacija završnog razreda koja je izašla iz klupa ostati uskraćena za uspomene s maturske večeri, jer je neće ni biti, ali im ne pada na pamet da se sada, nakon što su maturante već ispratili, hvataju u koštac sa svim peripetijama kao i odgovornošću koju nosi organizacija takve svečanosti, piše Politika.
 
Ali ima i onih koji su verovali da će epidemijske stege popustiti "u dogledno vreme" i koji su već imali dogovore sa ugostiteljima u slučaju da Krizni štab odobri organizovanje maturskih svečanosti.
 
"Stav naših maturanata je da se ponašaju shodno preporukama Kriznog štaba. Očekujući da će u nekom trenutku dozvoliti maturske večeri, kao i da će organizacija biti uslovljena površnom prostora po osobi, zbog distance, tražili su prostor najveće površine koja se može učiniti otvorenom, koja je natkrivena ili povezana s terasom, da tu može da se okupi generacija od 245 učenika četvrtog razreda", kaže Marija Miletić direktorka Četrnaeste beogradske gimnazije.
 
Kako je dodala, oni su takav prostor pronašli i, bez ikakvog potpisivanja ugovora i plaćanja unapred, dogovorili da se matursko veče održi 8. jula. 
 
Da će na maturske večeri ići đaci škola koje su već ostvarile neki kontakt s menadžerima hotela ili organizatorima proslava i bukirali termine pre zvaničnog odobrenja nadležnih, potvrđuje i Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.
 
"Negde se to zna, a negde se te informacije pomalo drže u tajnosti, ali naposletku, biće tih svečanosti ili ih je već bilo", ističe sagovornik Politike. Zaključuje da je prednost data restoranima u odnosu na škole, jer učenici ne mogu da budu na nastavi zajedno, a mogu u ugostiteljskom objektu.
 
Slično kao i sa zakazivanjem i održavanjem maturskih večeri, i nastava u prirodi koja je tek sada zvanično odobrena, već je počela da se održava i pre dozvole Ministarstva prosvete. 
 
Dok je ministar prosvete Branko Ružić rekao da će se ekskurzije u najvećem broju dešavati od jeseni, izvesno je da su deca nižih razreda već krenula na rekreativnu nastavu u prirodi, pišu Novosti.
 
Direktori koji su se odlučili da organizuju putovanja i pre dozvole Ministarstva prosvete, rukovodili su se time da je reč o uzrastu koji nije u epidemiološkom smislu rizičan, da se epidemija primirila i da ovo pitanje nije rešeno na sistemski način.
 
Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA, rekao je nedavno da je mahom reč o putovanjima ugovorenim još prošle školske godine.
 
"Turističke agencije u ovom slučaju nisu odgovorne, njima niko nije zabranio rad i one se prema školama ponašaju kao prema svakom drugom klijentu. Direktor je taj koji u ime škole potpisuje ugovor sa agencijom. Neki hrabriji direktori su samoinicijativno odlučili da dozvole putovanja, a drugi se plaše, jer bi u suprotnom mogli da budu smenjeni. Moramo da imamo sistem, pravila koja će svi poštovati i da se to kontroliše. Ovako nema nikakve kontrole", istakao je Seničić.
 
Istovremeno, srednje stručne škole i gimnazije uveliko se pripremaju za putovanja u narednoj školskoj godini, pa su roditeljima počele da pristižu uplatnice za rate kojima će biti plaćena putovanja od septembra.
 
I kao i uvek, deca se raduju, a roditelji kada vide cenu - hvataju se za glavu. Tako je đacima u jednoj beogradskoj gimnaziji stigla ponuda za trodnevnu ekskurziju (dve noći) u Novom Sadu, koja je planirana za septembar - cena 16.450 dinara, plaćanje na četiri rate.
 
"Prva rata od 4.250 dinara je u junu. Deca za taj novac imaju pun pansion, dva noćenja, dva odlaska u diskoteku, obilazak Petrovaradina, Sremskih Karlovaca, Kovačice, Zrenjanina, Palića", kaže za Novosti otac jedne učenice ove gimnazije.
  • Majka

    18.06.2021 10:49
    Diskoteka dve noci u Novom Sadu???
    Ko je lud ovde?
    Kakva je ovo ekskurzija?
  • .

    16.06.2021 20:40
    BG plate izgleda ovo mogu da proprate posto je BG pretekao NS po platama.
  • Boba

    16.06.2021 15:17
    Diskoteka
    Deca idu DVA puta u diskoteku. Šta reći? Ko smišlja takve ekskurzije? Zar nije cilj ekskurzija da deca nauče nešto o istoriji i kulturi mesta koje obilaze? Možda je nekima muzika koja se sluša po diskotekama (pretpostavljam turbo folk i ostatatk šunda) deo nečije kulture. Svakim danom tonemo sve više u blato.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.