Nakon 120 godina u Srbiji: Ornitolozi kraj Kladova otkrili gnezdo morskog galeba

Nakon 120 godina, ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije otkrili su gnezdo morskog galeba u Srbiji, u okolini Kladova.
Tri gnezda morskih galebova pronađena su na kamenitoj obali, a u njima su roditelji ležali na svom potomstvu, navode u Društvu.
 
Na obali Dunava ornitolog Marko Šćiban naišao je na polno zrele jedinke morskih galebova (Larus michahellis) i sinjih galebova (Larus cachinnans). Inače, u Srbiji se morski galeb poslednji put gnezdio pre oko 120 godina na Adi Ciganliji, zbog čega je u Crvenoj knjizi ptica Srbije iz 2018. godine svrstan u iščezle gnezdarice.
 
"Morski galeb se gnezdi uz obale Sredozemlja, zapadne Evrope i zapadne Afrike, kao i na pojedinim velikim kontinentalnim vodenim staništima u zapadnoj, centralnoj i južnoj Evropi, maloj Aziji i zakavkaskim državama. Kladovu najbliža gnezdilišta nalaze se takođe na Dunavu između Rumunije i Bugarske. Ova vrsta se gnezdi kolonijalno, na kamenitim, vegetacijom obraslim ili peščanim ostrvima u blizini morske obale, na velikim jezerima, rekama, akumulacijama i povremeno u naseljima. Van perioda gnežđenja, morski galeb prisutan je u većem delu Evrope na različitim morskim staništima, na većim kopnenim vodama, u gradovima, na poljoprivrednim područjima ili deponijama", pojašnjavaju u DZPPS.
 
Morski galeb je, dodaju, tek treća i trenutno najređa vrsta galeba koja se gnezdi u Srbiji - preostale dve vrste su obični galeb (Larus ridibundus) i crnoglavi galeb (Larus malenocephalus).
 
Hrani se živim plenom poput riba, rakova i malih sisara ili otpacima sa deponija.
  • Dragica

    16.06.2021 20:47
    Galeb
    Pratim rad ovog udruzenja od skoro. Neku vest sam videla baš kod vas na portalu. Imaju izuzetne aktivnosti. Hvala im na tome, a videla sam dvoje njih na televiziji pre nekoliko dana pricali o lastama. Onda sam pogledala na internetu ko su i sta jos rade i resila da se uclanim. Nemam neku veliku penziju ali su mi ptice lepe i usrecuju me. Ovaj galeb je kao negde na moru.
  • L

    16.06.2021 10:09
    Moj galebe
    Zalutali jadni....pa odavde se beži...
  • Dejan

    16.06.2021 09:43
    ccccc
    Taj vrsta galeba se ovde pojavila vise zbog raznolikosti djubreta u okolini a ne zato sto mu se svidja ovde !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija