Predsednica Vrhovnog kasacionog suda: Nisam uticala na odluku u slučaju Šarić

Predsednica VKS Jasmina Vasović poručila je da su neistiniti navodi u pojedinim medijima u kojima se insinuira njen uticaj na donošenje odluke tog suda u predmetu protiv Darka Šarića i drugih.
Predsednica Vrhovnog kasacionog suda: Nisam uticala na odluku u slučaju Šarić
Foto: 021.rs
"Javnost treba da zna da odluke u Vrhovnom kasacionom sudu donosi veće, a ne predsednik suda, niti pojedinac. Osim što su naslovima pokušali da diskredituju mene kao predsednika najvišeg suda u zemlji, istovremeno su naslovi uvredljivi i za petočlano veće VKS koje je donelo odluku", navela je predsednica najvišeg suda.
 
Odluku o usvajanju vanrednog pravnog leka - zahteva za zaštitu zakonitosti Šarićevih branilaca, donelo je veće koje čini sudija Radmila Dragičević Dičić, kao predsednik veća, i sudije Radoslav Petrović, Biljana Sinanović, Dubravka Damjanović i Dragomir Milojević.
 
Vasović kaže da ona u sastavu tog veća nije bila ni pre, a ni posle izbora za predsednika VKS i ukazuje da su ove činjenice dostupne i lako proverljive, obzirom da je odluka blagovremeno objavljena na sajtu VKS-a.
 
"Koristim ovu priliku da podsetim navedene medije da sam, kao i svaki sudija, dužna samo da postupam po Ustavu i zakonima Republike Srbije, što sam i do sada činila, a što ću činiti i ubuduće, te da neću ni sada ni ubuduće podleći bilo čijim, pa ni medijskim pritiscima i neprimerenom uticaju koji se na ovaj način vrši na sud", navela je predsednica VKS.
 
Podsetila je na obavezu poštovanja Ustava i Kodeksa novinara Srbije od strane svih medija, ukazujući da se upravo "u tome ogleda razlika između obaveze i potrebe da javnost pravovremeno, objektivno i istinito bude obaveštena o radu sudova i potrebe određenog dela medija da po svaku cenu neprimerenim senzacionalizmom privuče sebi publiku".
 
Pojedini mediji su predsednicu VKS doveli u vezu sa presudom o ukidanju drugostepene presude Darku Šariću i ostalim osuđenim za šverc kokaina i vraćanjem predmeta Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje.
  • Oprez

    16.06.2021 12:48
    Ovo je u stvari velika blamaža za Apelacioni sud u Beogradu čije je dvoje sudija prosto zaboravilo da ne smeju da postupaju u predmetu. Vrhovni sud je doneo odluku koju je morao da donese i tako je sprečio i sopstvenu blamažu pred Ustavnim sudom ili Strazburom.
  • pera

    16.06.2021 12:29
    ..
    Jos kad se prvi put culo da pokusavaju doticnu da uguraju tamo receno je da SNS nema vecinu u tom savetu i dobijaju je ako uguraju ovu. Naravno, nije do tebe sto si glasala da se oslobodi Saric, do saveta je.
  • Rade

    16.06.2021 12:16
    Jok nisi...znaš kako kažu? Para vrti tamo gde burgija neće!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.