Sud objasnio zbog čega je ukinuta presuda Darku Šariću

Ukidanje presude Darku Šariću izazvala je veliku buru u javnosti, zbog čega se oglasio i Vrhovni kasacioni sud.
Kako se navodi, presudom Vrhovnog kasacionog suda usvojen je zahtev za zaštitu zakonitosti koji su podneli branioci Darka Šarića, advokati Radoslav Baćević i Danilo Šarić, čime je ukinut pravnosnažna presuda Apelacionog suda u Beogradu. Predmet je vraćen Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje.
 
"Vrhovni kasacioni sud je našao da je drugostepenom presudom učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 1. tačka 4 ZKP, jer su u postupku donošenja presude povodom izjavljenih žalbi, učestvovale sudije koje su zbog ranijeg odlučivanja o produženju pritvora u istom predmetu, imale izražen stav o postojanju opravdane sumnje da je okrivljeni Darko Šarić izvršio krivično delo, koja procesna uloga predstavlja osnov za njihovo obavezno izuzeće od odlučivanja u postupku po žalbama na prvostepenu presudu", navodi se u saopštenju Vrhovnog kasacionog suda (VKS).
 
Kako smatra VKS, kod tih sudija je formirano predubeđenja "takvog kvaliteta da predstavlja okolnost koja narušava pretpostavku nepristrasnosti sudije".
 
"Te je u konkretnom slučaju nepristrasnost funkcionalne prirode tih sudija dovedena u pitanje, zbog čega ih je trebalo izuzeti u donošenju drugostepene presude. Odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenog, Vrhovni kasacioni sud je posebno imao u vidu i relevantne odluke Evropskog suda za ljudska prava", zaključuje se.
 
Zbog ukidanja presude Darku Šariću oglasila se i predsednica Vrhovnog kasacionog suda navodeći da su neistiniti navode u pojedinim medijima u kojima se insinuira njen uticaj na donošenje odluke tog suda u predmetu protiv Darka Šarića i drugih.
 
"Javnost treba da zna da odluke u Vrhovnom kasacionom sudu donosi veće, a ne predsednik suda, niti pojedinac. Osim što su naslovima pokušali da diskredituju mene kao predsednika najvišeg suda u zemlji, istovremeno su naslovi uvredljivi i za petočlano veće VKS koje je donelo odluku", navela je predsednica najvišeg suda.
  • Jogi Letač

    17.06.2021 11:38
    Baš se pitam hoće li one sudije koje su pogrešno vodili postupak trpeti ikakve sankcije za to što ne znaju svoj posao? Ali ja se baš svašta pitam.
  • Andrija Šrek

    17.06.2021 10:27
    ?!?
    A zašto uopšte objašnjavaju?
    Sve nam je jasno.
  • Hemodroid

    16.06.2021 18:35
    Aleksandar i ukratko

    Potpuno ste u pravu,sudije su to uradile ili iz potpunog neznanja ili iz zle namere a sta god da je u pitanju treba ih razresiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.