Presuda Stanišiću i Simatoviću 30. juna

Izricanje presude bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju biće 30. juna u 15h.
Presuda Stanišiću i Simatoviću 30. juna
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Tročlanim sudskim većem predsedava sudija Barton Hol, a čine ga još i Džozef Čiondo Masanče i Seon Ki Park, javlja N1.
 
Stanišić (70), bivši načelnik SDB Srbije, i Simatović (71), glavni operativac, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.
 
Četiri tačke optužnice terete ih za zločine protiv čovečnosti, a jedna za kršenje zakona i običaja ratovanja.
 
Tužioci na ponovljenom haškom procesu tokom iznošenja završnih reči u aprilu, tvrdili su da su dokazali krivicu optuženih za zločine u Hrvatskoj i BiH.
 
Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednji je proces pred haškim sudom u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.
 
Podsetimo, posle prvog suđenja Haški tribunal je Stanišića i Simatovića, u maju 2013, oslobodio krivice.
 
Tužioci su uložili žalbu, a apelaciono veće Tribunala je u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje. Ponovljeni proces je počeo 13. juna 2017.
 
Prvooptuženi Stanišić je, podsećamo, odlukom suda, u leto 2017. godine pušten na privremenu slobodu u Srbiju zbog bolesti.
 
Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije posle atentata na premijera Zorana Đinđića u martu 2003. godine, a u Hag su prebačeni u maju te godine, piše N1.
 
Obojica su u prvom pojavljivanju pred sudom izjavila da nisu krivi. U narednim godinama, tokom prvog i ponovoljenog procesa, Stanišić i Simatović su duge periode vremena provodili na privremenoj slobodi u Srbiji.

Teme

Hag
  • Banderaš

    17.06.2021 17:56
    Ološ
    Na žalost,oslobodiće ih jer su adnici CIA,ali za sve zlo što su napravili narodu na balkanu trebali bi najmanje na doživotnu robiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.