Mihajlović: Srbija kasni u zelenoj agendi, privreda mora ići u korak sa održivim razvojem

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će investicioni ciklus u ovoj oblasti, koji će Ministarstvo predstaviti sa Privrednom komorom Srbije, biti vredan 17 milijardi evra.
Mihajlović: Srbija kasni u zelenoj agendi, privreda mora ići u korak sa održivim razvojem
Foto: 021.rs
Kako je navela on će biti važan  važan kako bi Srbija imala održivi privredni rast i zdraviju životnu sredinu.
 
Na sednici Skupštine PKS, Mihajlović je istakla da energetska tranzicija, odnosno prelazak na obnovljive izvore energije, ne znači gašenje pojedinih fabrika i radnih mesta, već naprotiv znači proizvodnju na održiv način i otvaranje novih radnih mesta, a na tom putu biće od velikog značaja Vodonična strategija.
 
Istakla je da Srbija već kasni u procesu zelene agende i dodala da je jako važno da privreda ide u korak sa održivim razvojem.
 
Mihajlović je podsetila da je srpski parlament ove godine usvojio četiri važna zakona iz oblasti rudarstva i energetike koji su, navodi, osnovni okvir za implementaciju zelene agende i za energetsku tranziciju.
 
Rekla je i da će Srbija zelenu agendu sprovoditi u saradnji sa privredom i naglasila da država ne može da opstane bez razvijene privrede.
 
Zbog toga će, kaže, u budućnosti biti od značaja saradnja sa PKS.
 
"Ovo je jedna od najvažnijih godina za našu zemlju u oblasti energetske tranzicije, pored donetih četiri zakona, trenutno radimo sa PKS i na dva važna dokumenta", rekla je Mihajlović.
 
Istakla je da su to Naciolani plan za klimu i energetiku kojim će, objašnjava, biti definisano kako će se Srbija razvijati u oblasti energetike i kako će to uticati na životnu sredinu, a drugi dokument je o izradi nove strategije razvoja energije sa vodonikom do 2050. godine - Vodonična strategija.
 
"Nije cilj da bilo šta zabranimo, već je cilj da nađemo način kako ćemo zelenu agendu da prilagodimo privrednom rastu, a vodonična strategija je jedna od mogućnosti na tom putu", podvukla je Mihajlović.
 
Navela je da će zajednički predlog Ministarstva i PKS biti i osnivanje nacionalnog saveta za zelenu agendu, te naglasila da Srbija mora da obezbedi dve stvar - energetsku bezbednost i da tu energiju proizvodi na zdraviji način.
 
U tom smislu, navela je da je plan države da se ulaže u obnovljive izvore energije - solarne panele, hidroelektrane, vetroparkove…
 
Novi investicioni ciklus koji će Ministarstvo rudarstva i energetike vredan je 17 milijardi evra, a od toga će sedam milijardi biti uloženo u elektroenergetiku, a više od pet milijardi evra u obnovljive izvore energije.
 
Čadež: Nema važnije teme za razvoj od energetike
 
Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da trenutno nema važnije teme za razvoj od energetike, ako se, navodi, uzme u obzir da je Srbija jedan od potpisnika Pariskog sporazuma, ali i da se zajedno sa zemljama iz regiona obavezala na zelenu agendu.
 
Čadež je rekao da je pitanje kada će EU uvesti takse na ugljenik na granicima, te dodao da će tada biti pitanje hoće li srpska privreda biti konkurentan sa cenom prilikom izvoza na druga tržišta.
 
Naglasio je da prilagođavanje naše privrede leži u korišćenju novih tehnologija i u obnovljivim izvorima, a jedan od njih je korišćenje vodonika i dodao da je ponosan što će PKS u saradnji sa Ministarstvom raditi u izradi strategije za vodonik.
 
Kaže i da je uloga vodonika višenamenska - za korišćenje energije, prenos, skladištenje, te naglašva da je vodonik odgovor na izazove koji dolaze.
 
"Ovde se radi o poslovnim modelima za budućnost, jer mi nećemo moći da prodajemo ono što proizvodimo ako to nije u skladu sa novim poslovnim modelom", naglasio je Čadež.
 
Rajhe: Evropa se mora pripremiti na budući način poslovanja
 
Predsednica Saveta za vodonik u Vladi Nemačke Katerina Rajhe kaže da se cela Evropa mora pripremiti na budući način poslovanja i da ima šansu da usmeri tranziciju ka održivoj ekonomiji baziranoj na vodoniku.
 
Ona je rekla da je nemačka vlada prihvatila činjenicu da je vodonična strategija jako bitna i da će se na taj način uspostaviti novi poslovi, kao i da će do 2050. godine biti garantovanih 80 milijardi evra prihoda na godišnjem nivou od primene vodonične strategije.
 
"Ako želimo da postignemo klimatske ciljeve definisane Pariskim sporazumom moramo da smanjimo emisije štetnih gasova u celom svetu", rekla je Rajhe.
 
Kazala je i da vodonik može da pomogne u postizanju tih ciljeva, kao i da će on biti pokretačka sila za globalne privrede u budućnosti i "protivotrov" štetnim emisijama.
  • Ozvalavljen

    18.06.2021 13:38
    Ovi mutirani Demokrati obiceni u Radikalska odela ekoloski grobare Srbiju!
  • sva

    17.06.2021 23:03
    Zorannah mi je sva zelena, ali ako se misli na zelene dolare.
    More ...
  • Laci

    17.06.2021 21:39
    Grobari
    Drustvo iz stranke grobara 17 , sada na celu sa zorkom koridorkom, zakucava poslednje eksere u mrtvacki sanduk Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija