Rade i kad odu u penziju, najčešće jer su im primanja premala

Pojedini penzioneri nastavljaju da rade i kad steknu penziju. I sve ih je više.
Rade i kad odu u penziju, najčešće jer su im primanja premala
Foto: Pixabay
Prema podacima PIO fonda, trenutno je radno aktivno oko 60.000 penzionera. U sindikatu penzionera, pak, tvrde da se tačan broj penzionera koji rade ne zna, jer mnogi nisu prijavljeni. Najčešće rade da bi povećali kućni budžet, prenosi RTS
 
"Najčešće je to u nadnicu, čuvaju decu, čuvaju stare, iznemogle, bolesne... Ima i onih koji imaju solidna primanja, koji su mlađi, kao što su vojna lica. Oni imaju solidna primanja i rade u komorama. Veliki broj radi kao obezbeđenje u kompanijama", navodi Miloš Grabundžija, predsednik sindikata penzionera "Nezavisnost".
 
Osim zbog novca, penzioneri se vraćaju poslu i da bi se osećali korisnije.
 
"Ovo što radim radim volonterski, jer sam se čitavog veka borila za prava zaposlenih, a kad sam otišla u penziju smatrala sam da treba da nastavim borbu i za prava penzionera, jer su baš u tom periodu bila ozbiljno narušena donošenjem zakona o smanjenju penzija. Ali, znam mnoge prijatelje koji moraju da rade, da se zaposle, jer sa penzijom ne mogu dostojanstveno da žive, jer mnoga deca tih ljudi nisu zaposlena", kaže Zlata Zec, koja je pet godina u penziji.
 
U Srbiji zvanično radi oko 60.000 penzionera. Preko autorskih ugovora ili ugovora o delu angažovano je 42.000, a ostali su osnivači radnji i drugih privrednih društava.
 
"Osobe koje su ostvarile starosnu ili prevremeno starosnu penziju mogu da rade posle penzionisanja i to naknadno radno angažovanje može se iskoristiti radi utvrđivanja novog iznosa penzije", objašnjava za RTS Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO.
 
Korisnici porodičnih penzija mogu da ostanu bez ovih primanja ako se radno angažuju, osim u slučaju da je ugovorena naknada niža od najniže osnovice osiguranja.
 
I korisnicima invalidskih penzija isplata može da bude obustavljena ako naknadna provera zdravstvenog stanja pokaže da je ono bolje nego što je bilo u trenutku kada je osoba ostvarila pravo na invalidsku penziju.
  • Sale

    20.06.2021 19:41
    Au
    Za 7 godina u Austriji ja dobih 280 e vise nego sto cu ovde za 40 god staza. A zar mora minimum 15 kod nas
  • E

    20.06.2021 07:42
    E
    Ne razumem mentalni sklop osoba koji su na moju konstantaciju da je prosečna penzija ispod minimalne zarade davali minuse!!!!!
  • Seka

    19.06.2021 19:07
    Trula drzava
    To je sramno i bedno.
    Al je drzava trulez, pa tako mora.
    Sistemski nas ubise.
    A i treba kad se cuti !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.