Pravo na zamenu stolarije uz pomoć države imaće oko tri miliona porodica, ali ne i Novosađani

Sve je bliži momenat kada će i građani u Srbiji moći da konkurišu za subvencije kojima bi im država finansijski pomogla nabavku nove stolarije, zamenu ložišta ili postavljanje nove fasade.
Pravo na zamenu stolarije uz pomoć države imaće oko tri miliona porodica, ali ne i Novosađani
Foto: 021.rs
Prvi korak koji samo što nije - od ponedeljka sledi potpisivanje ugovora između 66 opština i resornog ministarstva. Odmah nakon toga sledi rapisivanje konkursa za kompanije izvođače radova, a potom i konkursa za građane.
 
Građani će već od jula moći da se prijavljuju i da bespovratno dobiju polovinu novca od države. Oni bi praktično finansirali 50 odsto ukupne investicije, a drugu polovinu bi obezbedili opština i država. Prvi ugovori bi trebalo da budu realizovani na jesen, piše Blic.
 
Pravo na ovu pomoć imalo bi oko tri miliona domaćinstava. Trenutno budžet nije veliki jer je u pitanju pilot projekat, ali je namera da se budžet države za ukupne subvencije vrlo brzo i značajno uveća.
 
Polovinu novca koju obezbeđujete sami mogli biste, prema najavama, da dobijete i na kredit. Država bi, dakle, bespovratno dala polovinu sredstava za stolariju ili peć, a drugu polovinu bilo bi moguće obezbediti kroz zajam.
 
U pripremi su dva modela po kojima će građani moći da se prijave. Ove godine plan je da se krene sa prvim modelom koji podrazumeva da se direktno sredstva daju 50 odsto od strane države, a 50 odsto od strane građana. To bi na primeru za stolariju na stanu od 60 kvadrata izgledalo ovako: ukupna investicija bi iznosila oko 1.500 evra, od čega bi vlasnik stana obezbedio 750, a ostatak država.
 
Što se tiče ovog drugog modela, on nije još formiran, ali je plan da bude do kraja godine.
 
Prvi, ključni, ali ne i jedini kriterijum je energetski pasoš. Reč je o sertifikatu kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta, što bi u prevodu značilo koliko nam je na stanu izolacija u stanju da zadrži toplotu. O tome će da vodi računa komisija koju bude formirala lokalna samouprava, a koja će izlaziti na teren da pogleda šta sve treba da se radi.
 
Fokus pri dodeli subvencija mogao bi da bude na objektima koji se kotiraju na nižim stepenicima energetske efikasnosti. Konkretno, to bi bilo ispod takozvanog C razreda koji je na trećem mestu od ukupno 8. Praktično na listi prioriteta bili bi sledeći razredi D, F I G, dok se A i B, pa i C ne bi uzimali za prioritete.
 
Osim zamene stolarije i izrade fasade u domaćinstvima, koju će država i lokalne samouprave sufinansirati, u okviru planova unapređenja energetske efikasnosti biće subvencionisana i zamena peći, odnosno individualnih ložišta u domaćinstvima. Biće moguće zameniti ili čitav sistem grejanja ili samo jedan njegov deo.
 
Dakle, biće moguća zamena kotla, ugradnja toplotnih pumpi, ugradnja cirkulacionih pumpi, opremanje radijatora sa ventilima, opremanje grejnog sistema sa uređajima za regulaciju i merenje toplote, zamena ventilacije i uređaja za klimatizaciju.
 
Zamena stolarije neće biti dostupna Novosađanima
 
Budući da Grad Novi Sad nije konkurisao na javnom pozivu Ministarstva rudarstva i energetike za sredstva koja bi bila podeljena građanima, Novosađani neće imati pravo da konkurišu za zamenu stolarije. Kako je 021.rs pisao, gradski čelnici danima nisu želeli da potvrde tu informaciju, ali je za naš portal nekonkurisanje komentarisao i potvrdio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 
  • Limanac

    21.06.2021 15:28
    Selektivno zaboravni
    Kako nisu zaboravili NSH2O?
  • Dragan 021

    20.06.2021 22:43
    Alo ljudi tri miliona porodica taman i da je prosek dva clana a verovatno je veci to je 6 mil. gradjana a cela Srbija nema toliko.
    Ocigledno da je ova vest netacna i da nas neko laze jer sam ubedjen da ce pomoc dobiti tek svaka 100-ta porodica u Srbiji sto bih zamolio vasee novinare da posle zavrsenog konkursa obavesti javnost koliko je u vojvodini porodica dobilo subvencije i to po opstinama pa cemo da vidimo ko i koliko laze. Blize se izbori i ovakvih vesti ce biti sve vise a duznost novinara je da prate ovakva obecanja i da nas informisu i o krajnjim rezultatima .
  • Mirka

    20.06.2021 09:31
    Koje su to gluposti taman sam se ponadala moci cu da uradim fasadu kad cvc vlast nema vremena da misli o narodu....novosadjanima.Kriv gradonacelnik,a kad ga slusas samo mediSamo se nadam ako to zazivi da ne bude on na vlasti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.