Kisić: Nastavlja se povećanje granice za penzionisanje žena, borimo se da ne budu diskriminisane

Neće doći do promena kriterijuma kada je u pitanju zasnivanje prava na penzijsko osiguranja, izjavila je ministarka za rad i socijalna pitanja Darija Kisić-Tepavčević.
Kisić: Nastavlja se povećanje granice za penzionisanje žena, borimo se da ne budu diskriminisane
Foto: Pixabay
Govoreći o pomeranju starosne granice za sticanje prava na penziju, ministarka Kisić-Tepavčević je za TV Prva ponovila da je kriterijum za muškarce 65 godina zivota i minimum 15 godina staža, a za žena 63 godine i dva meseca života i 15 godina staža, ali sa dinamikom povećanja starosne granice za žene gde da bi se do 2032. godine one izjednačile sa muškarcima.
 
- I mi se susrećemo sa trendom starenja kao i ceo svet jer se povećava očekivana dužina života. Prema procenama Eurostata, očekivana dužina života za muškarce iznosi 79,8 godina, a za žene 82,3 godine. Moramo i na tom planu da se borimo da ne bude nikakve diskriminacije prema ženama već da i one i muškarci imaju iste uslove za penzionisanje - ukazala je Kisić-Tepavčević.
 
Govoreći o posebnim kategorijama osiguranika, ministarka je podsetila da su osiguranici poljoprivrednici do sada gubili status osiguranika ukoliko bi se angažovali da rade na privremenim sezonskim poslovima.
 
- Toga više neće biti i u buduće sezonski radnici neće gubiti svoj status osiguranika poljoprivrednika ukoliko budu radili sezonske poslove. Kada je reč o fri-lenserima oni su još od 2013. godine prepoznati kao osobe koje samostalno obavljaju svoju delatnost i imali su mogućnost da se prijave. Međutim, oni to nisu radili iako su prepoznati kao samostalna delatnost i za njih važe isti kriterijumi kao i za sve druge samostalne delatnike. To je zato što su to uglavnom mlađi ljudi, na početku karijere koji nisu uvideli da moraju da razmišljaju i o penzionisanju - izjavila je Kisić-Tepavčević.
  • g pen

    24.06.2021 11:41
    Je l vi vidite koji ste vi kreteni? Ej, u lice vam se sprdaju i vi cutite! Podizu granicu zbog ,,diskriminacije,, , pa kada nama opet podignu granicu jer smo muski onda ce zenama opet da deskriminisuce povise i tako do stote godine. Lepo su u Rumuniji nosili transparent sa ,,Nismo mi srbi,,. Najgori ste.
  • Žena

    24.06.2021 08:36
    Dikriminisane??!!!!
    Diskriminisane pa da im bude što teže!!! Ne razumem stvarno,,, Ovo je baš bezobrazno i ponižavajuće!
  • Drum

    23.06.2021 21:48
    U razgovoru sa ženama, mnogima odgovara da odu u penziju što pre moguće.

    Samo izgleda onim koje rade neke lagane poslove odgovara da budu što duže u radnom odnosu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija