Đerlek: Uskoro aplikacija za samoproveru simptoma postkovid sindroma

Državni sekretar Ministarstva zdravlja, Mirsad Đerlek, izjavio je da očekuje da do kraja juna u Srbiji bude više od 50 odsto punoletnih vakcinisanih građana.
Đerlek je za RTS rekao da se za tri nedelje, možda i manje, očekuje da bude završena aplikacija za pacijente koji se žale na posledice kovid infekcije. Navodi da je ideja za novu aplikaciju potekla zbog navale pacijenata i potrebe da se uvede neka vrsta samokontrole.
 
"Pokazuje se da je veliki broj pacijenata traži pomoć lekara. Ministar (Zlatibor) Lončar je zadužio doc. dr Gorana Stevanovića sa Infektivne klinike da sa svojim timom napravi taj medicinski deo upitnika gde bi se izvršila neka samokontrola ljudi koji sumnjaju na postkovid sindrom. Ostaje da se usaglasi sa eUpravom i za tri nedelje bi trebalo da bude dostupna građanima", istakao je Đerlek.
 
Cilj je, kako kaže, da se bude dostupniji građanima, kako bi oni što pre mogli da zakažu kod lekara i dobiju adekvatnu terapiju za postkovid sindrom.
 
"Imamo veliki broj pacijenata sa mentalnim oštećenjem, a imamo i organska oštećenja. Savet je da se obrate izbranom lekaru koji će brzo napraviti anamnezu i odrediti kom specijalisti se dalje javiti za pomoć", naveo je državni sekretar Ministarstva zdravlja.
 
Kada je reč o vakcinaciji, Đerlek je rekao da očekuje da danas Srbija pređe broj od 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana.
 
"Trenutno imamo 49,9 odsto, treba nam još 6.000. To je veliki uspeh Srbije i očekujem da do kraja juna imamo 50 odsto revakcinisanih", napomenuo je Đerlek.
 
Najviše vacinisanih građana je u Priboju - 60 odsto, Nišu 59, Bosilegradu 58. Najmanje vakcinisanih je u Tutinu 14 odsto, Novom Pazaru 23 odsto, Lajkovcu 25. Brojčano prednjače Beograd, Novi Sad i Niš, u kojima je ukupno jedna trećina vakcinisanih građana Srbije.
 
Naveo je da je tokom vikenda bilo veliko interesovanje stranaca za vakcinaciju u Srbiji. Oko 14.000 stranaca je primilo cepivo u našoj zemlji, najviše iz Severne Makedonije, BiH, Crne Gore i sporadično iz Albanije.
 
Govoreći o vakcinaciji mladih, državni sekretar je istakao da brojka od 17,3 odsto još nije zadovoljavajuća, ali da je bolja nego pre mesec dana.
 
Prema njegovim rečima, do sada je 350.000 građana izvadilo digitalni zeleni sertifikat.
  • Neko

    21.06.2021 12:10
    Ovaj veterinar sada i IT stručnjak!? A ništa delta soj i ostale gluposti? E moj veterinar, sve si pobrkao!
  • sramota

    21.06.2021 12:09
    Kako vam nikad nije palo na pamet da napravite aplikaciju za karcinom, dijabetes, kardiovaskularna i druga oboljenja od kojih godišnje umre neuporedivo više ljudi.
  • Janko

    21.06.2021 11:03
    Osiguranje
    Prvo su dozvolili osiguravajucim kucama da osiguranje ne pokriva post kovid a sada hoce da mi to prijavimo, pa ko je lud da prijavi ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija