Ministarstvo: U narednim danima prilagoditi rad visokim temperaturama

Ministarstvo za rad upozorilo je danas poslodavce i zaposlene da obavljanje poslova na otvorenom, u narednim danima, treba prilagoditi uslovima visokih temperatura.
Ministarstvo: U narednim danima prilagoditi rad visokim temperaturama
Foto: 021.rs
Štetno dejstvo visokih temperatura na zdravlje zaposlenih ima sledeće simptome: dehidracija organizma, brže zamaranje, umanjenje sposobnosti za rad, povećanje grešaka pri obavljanju posla, što može da dovede do pojave zamora, toplotnih grčeva, iscrpljenosti, nesvestice, toplotnog udara i drugog, navodi se u saopštenju.
 
Ministarstvo podseća da je Vlada Srbije 2007. godine donela Preporuku u kojoj se navodi da poslodavci organizuju rad na otvorenom na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura, iznad 36 °C, a naročito u periodu od 11 do 16 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada.
 
Kada zaposleni obavljaju poslove na otvorenom pri visokim temperaturama poslodavci su dužni da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise.

Teme

Rad
  • Mrdja

    22.06.2021 13:37
    Ja sam smanjio platu svojim radnicima jer radi visoke temperature mogu da rade u kratkim pantalonama i bez carapa pa ce prati manje vesa i trositi manje praska.
  • samo bih podsetio

    21.06.2021 21:35
    da je 70-tih prošlog veka,
    i mlađe i one koji su zaboravili, bio strogo zabranjen rad u kancelarijama koje nisu imale klimu, a takvih je malo bilo, ako je temperatura veća od 28C....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija