Seksualno zlostavljanje u Petnici, tri godine se ništa nije preduzimalo

Pet žrtava seksualnog zlostavljanja u Istraživačkoj stanici Petnica, u periodu od 2003. do 2014. godine, progovorilo je o svojim iskustvima u novom broju nedeljnika Vreme.
Seksualno zlostavljanje u Petnici, tri godine se ništa nije preduzimalo
Foto: Pixabay
Novi broj nedeljnika Vreme izlazi u četvrtak, 24. juna, a kako je najavljeno, radi se o prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće.
 
Nedeljnik Vreme je najavio da su se metode nasilnika kretale od manipulacije žrtvama do otvorene prisile na ispijanje alkohola, ucene, pretnje... U dva slučaja je došlo i do fizičke agresije, a u jednom do fotografisanja žrtve u nesvesnom stanju.
 
Vreme piše da postoji 20 žrtava koje su se poverile nekome, ali njihov stvarni broj nije poznat. Neke od sagovornica ovog nedeljnika pokušavale su godinama da pitanje seksualnog zlostavljanja pokrenu pred upravom Petnice, pa i da slučaj prijave policiji.
 
U tekstu o zlostavljanju citirane su i izjave bivšeg direktora IS Petnica Vigora Majića i sadašnjeg – Nikole Božića. Po njihovim rečima, uprava je od 2014. imala saznanja da problem postoji, ali prve mere preduzete su tek 2017.
 
Nedeljnik prenosi i lično izvinjenje Vigora Majića žrtvama nasilja u Petnici.
 
Direktor Petnice Nikola Božić rekao je za nova.rs da u ovom trenutku medijski prostor žele da daju žrtvama, kako bi se najpre čuo njihov glas.
 
"Nakon toga ćemo razgovarati više o toj temi", poručio je Božić.
 
Pre nekoliko meseci na jednom poznatom domaćem forumu pokrenuto je pitanje zlostavljanja devojčica u Petnici, nakon što je jedna korisnica upitala da li su drugi čuli priče o sličnim dešavanjima.
  • Petnicar

    24.06.2021 20:44
    Javna tajna
    Jos se 2009.god. znalo da doticni voli da fotografise devojcice. Licno, nisam imala nikakvog iskustva sa njim jer sam ga posle tog saznanja izbegavala.
    Ono sto me pogadja jeste da se znalo a nije se reagovalo. I o tome se pricalo sa dozom podsmeha devojkama koje su se nasle na fotografijama.
    Ako neka od devojaka koja je zlostavljana ovo cita: zao mi je sto nesto sto je trebalo da bude jedno od najlepsih secanja postalo najgore secanje. Budi hrabra!
  • Marija

    24.06.2021 10:55
    Bila sam polaznik u Petnici na različitim seminarima, period od 1998 do 2001 i ništa od ovakvih priča mi nije poznato.
    Podiže se svest o tome šta je sve nasilje, korišćenje položaja od strane pojedinca, ohrabruju se žrtve da progovore, sve manje se stigmatizuju i sve više se govori o ovoj temi, što je dobro, kako bi se u buduće brže reagovalo i takvo ponašanje sprečilo.
    Sve ovo pokazuje gde smo, na žalost, i naslušaćemo se svega i svačega dok kolektivno ne odrastemo.
    Žao mi je što će se IS Petnica provlačiti po medijima u negativnim konotacijama, jer je to institucija koja je onima koji su kroz nju prošli promenila percepciju obrazovanja i dala samo prilike i ogromno iskustvo. Svakako je nauk da u ovim situacijama nema emocija kada sumnja postoji, već odmah provera, istraga i dalje mere.


  • Kloks

    24.06.2021 07:37
    Stara stvar
    Jos od 90tih se zna da poziv za Petnicu dobijaju cesce zgodjusne devojcice (srednjoskolke), nego zaista kompetentna deca, bilo muska, bilo zenska. Zasto bi inace u aplikaciji bilo potrebno dostaviti fotografiju? Fotografija nije potrebna ni kad se aplicira za Kembridz! Tada sam bio gimnazijalac i navedeno mi je postalo jasno iz prve ruke kad sam video ko prolazi, a ko ne.
    2000tih sam dobio licnu potvrdu od ucesnice tih letnjih skola da se tamo "smuvala" sa duplo starijim predavacem.
    Kad sam postao profesor i bio pitan za preporuke, trazio sam u gimnaziji objasnjenje zasto uz aplikaciju ide fotografija, i nikad ga nisam dobio. Niko to nije smatrao bitnom cinjenicom.
    Kad sam dobio poziv da u Petnici budem predavac, odbio sam ga samo iz navedenih razloga. Toliko sam mogao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.