Traže iskreno izvinjenje za zlostavljanje u Petnici - ostavku, istragu i podršku žrtvama

Ako Petnica nije bila imuna na seksualno nasilje i uznemiravanje, to znači da nema nijedne obrazovne institucije u kojoj se slične stvari ne dešavaju.
Traže iskreno izvinjenje za zlostavljanje u Petnici - ostavku, istragu i podršku žrtvama
Foto: Pixabay (ilustracija)
Tako je u saopštenju ocenila Inicijativa "Ne posmatraj! Reaguj". 
 
U saopštenju se ukazuje da je to drugi slučaj seksualnog nasilja u obrazovnim institucijama u kojima se realizuju vannastavne aktivnosti i naglašava da je Petnica ugledna obrazovna institucija u koju dolaze najtalentovanija deca.
 
Ističe se neophodnost uspostavljanja jasnih i efikasnih mehanizama za prijavu nasilja u svim obrazovnim institucijama, da bi se garantovalo bezbedno okruženje, kako u obrazovnim institucijama, tako i u programima u kojima se deca bave dodatnim aktivnostima.
 
"Pozivamo sve, a naročito muškarce, da prilikom iznošenja komentara brinu o dostojanstvu žrtava i onih devojčica i žena koje su progovorile o svom iskustvu. Njima je danas potrebno naše razumevanje i podrška, a ne relativizacija i osuda", navodi se u saopštenju. 
 
"Pravo izvinjenje bila bi ostavka direktora i konkretna podrška"
 
Kolektiv "Ženska solidarnost" i inicijativa "Verujem ti" zahvalili su se devojkama koje su progovorile na ogromnoj hrabrosti koja je potrebna da se u "ženomrzačkom svetu javno progovori o preživljenom seksualnom nasilju".
 
"Želimo da znate da postoje žene koje vam veruju i kojih se tiče da čuju ono što ste spremne da ispričate", ističu. 
 
Navode da se iskustva žena i devojčica koje su preživele seksualno nasilje kontinuirano negiraju, a da se preživele nipodaštavaju i u sferi privatnog i u sferi javnog života i ocenjuju da su javna svedočenja nekadašnjih polaznica Petnice od suštinskog značaja za zaustavljanje daljeg nasilja. 
 
"U ovom slučaju, dokaz o institucionalnoj nemarnosti i ignorisanju žena i devojčica koje se usude da prijave seksualno nasilje, ogleda se u činjenici da su žrtve godinama unazad bezuspešno pokušavale da dobiju reakciju na preživljeno nasilje od uprave Istraživačke stanice Petnica, kao i od policije", naglašava se u saopštenju. 
 
Uz to, podsećaju, prema rečima bivšeg (Vigor Majić) i sadašnjeg direktora (Nikola Božić) Istraživačke stanice Petnica, uprava je imala znanje o seksualnom nasilju koje preživljavaju devojčice unutar Istraživačke stanice Petnica još od 2014. godine, a prve mere su preduzete tek 2017. godine. 
 
"S obzirom na to da svedočanstva devojaka dobijamo četiri godine kasnije, ostaje zdravorazumski pitati se i da li su mere koje je Istraživačka stanica Petnica preduzela 2017. godine (ostavljajući pritom pune tri godine devojčice apsolutno nezaštićenim) imale funkciju da spreče dalje seksualno nasilje nad devojčicama ili da zaštite ugled i finansije Istraživačke stanice Petnica", pitaju. 
 
Kolektiv "Ženska solidarnost" i inicijativa "Verujem ti" ocenili su u zajedničkom saopštenju da izvinjenje nekadašnjeg i sadašnjeg rukovodstva nije dovoljno, te da su to samo "floskule kojima nije mesto u situaciji kada govorimo o seksualnom nasilju nad ženama".
 
"Ne pristajemo na 'izvinjenje' koje je rukovodstvo IS Petnica uputilo žrtvama. 'Izvinjenje' koje nema uporište u konkretnim akcijama sa ciljem eliminacije nasilja nad ženama u ovoj instituciji ne briše traume, već predstavlja nastavak traumatizovanja žena sa ovim iskustvom", ocenjeno je u saopštenju. 
 
Dodaju da je indikativno to što jedna institucija koja navodno brine o dobrobiti svojih polaznica i polaznika nema tim za psihološku podršku ili bilo kakve druge razrađene procedure za prevenciju nasilja u IS Petnica.
 
Zahtevaju iskreno izvinjenje koje bi, po njima, podrazumevalo ostavku sadašnjeg direktora, Nikole Božića, osnivanje feminističke radne grupe koja će istražiti slučajeve seksualnog nasilja i koja će pružiti adekvatan odgovor trenutnim i bivšim polaznicama Stanice, kao i podršku za žene koje su preživele nasilje i koje imaju pravo da krivično gone ili ne gone nasilnika ili nasilnike.
  • Ubiparip

    25.06.2021 00:32
    Ako novine kažu da ima jedan tip što napastvuje devojke u Petnici, zašto odmah tražite da se ISP zatvori? Eno ima i jedan Kristijan što preti ljudima na televiziji pa što ne tražite da se televizija ugasi? Juče u Novom Sadu pucali na čoveka, pa što ne tražite da se Novi Sad ukine? Ima tamo neki učitelj glume koji je pipao glumice pa što ne tražite da se zatvore pozorišta? Lepo kaže Vuk Karadžić "jedna lasta ne čini proleće" tako i jedan silovatelj ne čini Petnicu. Lepo da ga uhvate, procesuiraju i obrade, pa da mu sude i rešena stvar.
  • ZX

    24.06.2021 18:22
    Tigar ko tigar, napada
    Pošto je zlostavljanje široko rasprostranjeno u ekonomskom tigru, nije nikakvo čudo što ga ima i u školstvu, makar ono bilo i elitističko.


  • Izeš ga

    24.06.2021 17:39
    Deluje mi da posle ovoga Petnicu mogu i da zatvore. Šteta što je obrazovna institucija degradirana zbog jednog *****.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.