Ombudsman kontroliše Petnicu i Ministarstvo, rad istraživačke stanice trenutno blokiran

Zaštitnik građana saopštio je danas da je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole i zakonitosti rada Petnice.
Ombudsman kontroliše Petnicu i Ministarstvo, rad istraživačke stanice trenutno blokiran
Foto: Pixabay (ilustracija)
On je, povodom informacija iz medija da je nekoliko bivših polaznica seminara ranije prijavljivalo seksualno zlostavljanje koje je doživelo u Istraživačkoj stanici Petnica, pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete i te obrazovne ustanove.
 
Zaštitnik građana od resornog ministarstva traži da ga u roku od 15 dana izvesti da li je do sada imalo saznanja o prijavama za seksualno zlostavljanje polaznica seminara u Petnici i na koji način je po njima postupalo, piše u saopštenju.
 
Od Istraživačke stanice Petnica zaštitnik građana traži da ga u istom roku obavesti da li je uprava ove ustanove imala saznanja o slučajevima seksualnog zlostavljanja polaznica i na koji način je ustanova postupala u svakom od prijavljenih slučajeva.
 
Zaštitnika građana uprava Petnice takođe treba da obavesti da li ova obrazovna ustanova ima formiran tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i da li se u slučaju saznanja za nasilje u ustanovi primenjuje Pravilnik o Protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje. 
 
Takođe, rad istraživačke stanice Petnica blokiran je do daljeg, a prema saznanjima N1, seminari koji je trebalo počnu u četvrtak i petak odloženi su i za sada nema indicija da bi mogli da budu održani po planu.
 
U Petnici se trenutno nalazi samo tehničko osoblje i nema učenika koji bi eventualno pohađali nastavu.
 
Posle pisanja nedeljnika Vreme i saznanja da su mnoge devojčice tokom godina trpele seksualno nasilje, navodno je došlo do sukoba između rukovodstva Petnice i mlađih predavača koji ne žele da nastave da rade dok se ne utvrdi odgovornost Uprave.
 
Kako navodi izvor N1 iz Petnice, oni traže ostavke rukovodstva, jer smatraju da nisu na vreme reagovali i zaštitili polaznice od seksualnog nasilja, ali kažu i da su svesno učestvovali u zataškavanju krivičnog dela.
 
Sve ovo dovodi u pitanje dalje funkcionisanje Petnice kao istraživackog centra za mlade talente, po čemu je decenijama poznat.
 
Početkom naredne nedelje, iako još nije zakazana, trebalo bi da bude održana sednica Saveta IS Petnica posle koje bi trebalo da bude jasnije koji će dalji koraci biti preuzeti.
 
Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu pokrenulo je predistragu nakon pisanja medija o ovoj aferi, a u Tužilaštvu kažu da niko do sada nije podneo prijavu zbog seksualnog uznemiravanja u stanici Petnica.
  • Pravda za časne

    25.06.2021 20:05
    Nece zatvoriti, nego ovaj ološ da pozatvaraju. Ima mladih naučnika koji će biti presrećni da rade. Ovi hoštapleri im nisu dali, niti daju da rade jer i bolesni kao što se vidi, jedni druge štite.
    Dragi mi je da ste ih novinari počeli provlačiti po novinama, treba da se vidi sramota i javno da se osramote.
  • pera

    25.06.2021 19:05
    ..
    Vec vidim, zrtve, po obicaju, ostace kratkih rukava i razvlacene po medijima, S nista, to je jasno jer je sve zastarelo, uprava ce biti sklonjena i Petnica, kao jedina oaza znanja, nauke gde idu oni sa suprotne strane spektra od onih koji idu u reality, prestace da postoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.