Zbog buke iz lokala grupa Beograđana žalila se Sudu u Strazburu

Zbog buke iz ugostiteljskih objekata i nečinjenja domaćih vlasti, grupa građana iz Beograda podnela je ove nedelje Evropskom sudu za ljudska prava zahtev da naloži Srbiji da sprovodi svoje zakone.
Zbog buke iz lokala grupa Beograđana žalila se Sudu u Strazburu
Foto: Pixabay
To su saopštila udruženja "Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu" i "Beograđani protiv noćne buke".
 
Pozivajući se na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, građani iz raznih delova Beograda i dva udruženja obratili su se Sudu u Strazburu navodeći da im je zbog nesnosne buke iz gradskih klubova i kafića ugroženo pravo na poštovanje doma, privatnog i porodičnog života, kao i da su izloženi mučenju, ponižavajućem i nečovečnom postupanju, i o tome podneli dokaze.
 
Obraćanje Evropskom sudu usledilo je pošto je Prvi osnovni sud u Beogradu početkom juna doneo presudu u korist stanara Cetinjske ulice konstatujući da Beograd nije preduzeo sve mere koje ima na raspolaganju da bi građane zaštitio od buke.
 
Gradska uprava nijednom rečju nije reagovala na presudu, a buka u gradu postala je nesnosna nakon popuštanja epidemioloških mera i izjava zamenika gradonačelnika Beograda da grad "sada slavi život" i da će "ovog leta živeti punim plućima", piše u saopštenju.
 
Advokatica podnosilaca zahteva Marina Mijatović rekla je da očekuju da će Evropski sud za ljudska prava razumeti ozbiljnost povrede njihovih prava i naložiti Srbiji da buku u životnoj sredini svede na zakonom propisane nivoe. Ona je rekla da se nadaju odgovoru u narednih nekoliko nedelja.
 
Iz udruženja "Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku" i "Beograđani protiv noćne buke" poručuju da gradska uprava obmanjuje javnost tvrdnjama da su potrebni novi propisi da bi se ovaj problem rešio i da postojeći zakonski okvir već nudi rešenja.
 
Ova dva udruženja pozivaju ne samo Beograđane, već i građane iz drugih gradova i manjih mesta u Srbiji da im se jave i priključe novom obraćanju Sudu za ljudska prava, koje je u planu tokom jula.
  • Limaci

    01.07.2021 18:52
    Buka sa Štranda
    Iako pišemo nekoliko dana posle objavljivanja članka, mi stanari Limana 1 i 2 moramo da se požalimo na buku sa Štranda, koja svaki dan ometa ne samo spavanje nego i bilo kakav normalni život u stanovima koji su u blizini Štranda. Jeste da buka prestaje oko ponoći (često i probiju to vreme) ali nesnosno je u toliko jer se kafići međusobno nadjačavaju pa vi u stanu istovremeno čujete basove tehno muzike, ženu koja se dere uz gitaru i narodnu pevaljku koja arlauče. Takav miks je zaista nepodnošljiv. I vrli često se ta pevaljka pa čak i narodni pevač čuju do duboko u noć i nažalos nismo uspeli da registrujemo odakle dolazi to arlaukanje, da li iz nekog kafića u Kamenici ili se Dunavom raznosi zvuk. Sad kad krene EXIT kafići na Štrandu žurkaju 24h a i buka sa tvrđave je ogromna, ali znamo da niko neće prekinuti festival zbog buke.
  • Mama bez sna

    26.06.2021 22:42
    Ribnjak
    Kamenica ne spava od buke sa splavova. Posto je to deo LIMANA,očekujemo resavanje problema! Predsednici da vas vidimo na delu. Lepo je sto ste prvo tražili novac i kase na uvid (koje MZ odavno ne poseduju) ali sada krenite u volontersku misiju.
  • Noć

    26.06.2021 16:46
    Noć
    Podrška. Noć je za spavanje. U savskim blokovima to je na nivou slučajnosti...od poslepodnevnih do ranih jutarnjih sati bubnja sa splavova na keju, sa Ade, a poseban je ugođaj kad se umaša buka sa Beer festa ili neke slične žurke na Ušću ili Kališu....stereo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.