Ružić: Ministarstvo prosvete nema nikakvu ulogu u radu Petnice

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nema nikakvu ulogu u radu Petnice, izjavio je resorni ministar Branko Ružić i naveo da nema opravdanja ni za zlostavljanje, ni za zataškivanje.
"Ministarstvo nema bilo kakvu ulogu u radu Petnice, s obzirom da je u pitanju samostalna organizacija, odnosno udruženje građana, na koje se odnosi drugi propisi, ali u slučaju zlostavljanja dece svi u društvu je imamo", napomenuo je Ružić.
 
On je naveo da je jednako strašno što je neko odlučio da uništi dokaze kojima treba doći konačno do pravde, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.
 
Povodom izjave Zaštitnika građana da će se ispitati i uloga Ministarstva na ovu temu, Ružić kaže da je "ovo prilika da upozna sve, pa i Zaštitnika građana, da institucionalna veza između Ministarstva i Petnice ne postoji".
 
"Ministarstvo nije u ulozi da upućuje decu u Petnicu, niti je uključeno u taj proces", navodi i dodaje da Petnica kao udruženje građana ne podleže pravnim aktima koje važe za vaspitno-obrazovne ustanove.
 
To ne znači, prema njegovim rečima, da Ministarstvo i on lično ne podržava rad IS Petnica i sve što je osmišljeno tamo da se ponudi deci kao vid dodatnog obrazovanja, posebno zainteresovanima za nauku i istraživanje.
 
"Međutim, lično se nadam, kao i svi građani Srbije da će se istraga izvršiti do kraja što pre i da će odgovorni biti sankcionisani, jer je to interes našeg društva, a i jedini put i način da Petnica ne doživi reputacioni debakl, već katarzu i da nastavi da stvara vrhunske naučnike i istraživače", zaključuje Ružić.
  • Neobavesten

    26.06.2021 17:33
    Neobavesten
    A da li ste nadlezni za kolektivni rad ucenika i nastavnika na zavrsnom? Sad ce nam vecina dece biti izvrsna po bodovima na zavrsnom.
  • Ваљево

    26.06.2021 17:29
    Да школе буду центри изврсност
    @ knjige,
    Потпуно се слажем с Вашим коментаром. Ја мислим да Петницу, треба укинути, а да је ефикасније и корисније улагати у све школе, посебно сеоске, и од њих стварати центре изврсности. Уосталом, Петница после другог светског рата није ни основана због деце и стицања знања, већ из неких политичких циљева.
  • Z13

    26.06.2021 16:26
    Poznato je
    Ružić: Ministarstvo prosvete nema nikakvu ulogu u radu Petnice

    Kao ni u radu školstva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.