U Nišu počela vakcinacija dece

Niš je među vodećim gradovima u Srbiji po broju vakcinisanih osoba protiv virusa korona.
U Nišu počela vakcinacija dece
Foto: Pixabay
Do sada je u gradu na Nišavi bar jednom dozom vakcinisano 61,3 odsto odraslih ljudi, dok je sa obe doze imunizovano 53,31 odsto stanovnika. Počeli su i sa vakcinacijom dece.
 
Direktor Doma zdravlja "Niš", Milorad Jerkan,  kaže za Euronews Srbija kaže da vakcinacija u tom gradu i dalje ide dobro. Dodaje da nije kao ranije kada su imali 1.500 do 2.000 vakcinisanih na dnevnom nivou, ali da i dalje vakcinišu svaki dan od 500 do 1.000 ljudi.
 
Počeli su, kako je rekao, i sa vakcinacijom dece. Do sada je vakcinisan jedan dečak od 14 godina i dva tinejdžera od 15 godina Fajzer vakcinom. 
 
"Počeli smo vakcinaciju dece, ali veoma malo je do sada vakcinisano. Deca su u ovom periodu na letnjem raspustu. Očekujemo da će intenzivnija vakcinacija dece od 12 do 15 godina krenuti početkom septembra, sa početkom nove školske godine", rekao je Jerkan.
 
U Srbiji je generalno slab odziv mladih za vakcinaciju, ali i tu Niš prednjači u odnosu na druge lokalne samouprave. Dok je na nivou Srbije nešto više od 17 odsto mladih od 18 do 30 godina vakcinisano, u Nišu je vakcinisano 24 odsto.
 
Napominje da se to odrazilo i na broj novozaraženih, da danima nemaju zaraženih među starijim ljudima.
 
"Pozitivne osobe na virus korona u Nišu su mahom mladi ljudi između 25 i 30 godina.  Poslednjih dana nismo imali nijedno pozitivnog izznad 50 godina starosti. To su sve mladi", zaključio je on.
 
U Nišu je najviše dato do sada kineskih Sinofarm vakcina - 136.395 doza, zatim Fajzer - 52.491 doza, ruskih Sputnjik V - 22.427 i Astrazeneka 17.348 doza. 
  • KE-KS

    28.06.2021 11:08
    @Filip
    U Novom Sadu još uvek nije moguća vakcinacija dece ispod 16 godina, tako da ne možemo da sledimo primer Niša. Čim uvedu tu mogućnost, a nadam se što pre, odnosno već danas, verujem da će i ovde odziv biti veći.
    Inače, zaista se pitam zbog čega se kod nas, u NS, deca ne vakcinišu makar Fajzerovom vakcinom. Evropska agencija za lekove je odavno odobrila vakcinaciju dece tom vakcinom.
  • Novosadista

    28.06.2021 11:01
    Primer
    Tri deteta vakcinisana, i neko prica o vakcinaciji dece, besmisleno. Za pocetak neka doktori a posebno politicari vakcinisu svoju decu...
  • Filip

    28.06.2021 09:58
    Pa bravo, nadam se da će roditelji iz drugih gradova slediti ovaj primer.
    Da je Novi Sad stradao kao što je Niš možda bi i kod nas odziv bio veći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.