Advokati najavili protest za 1. jul

Advokat Milica Mitrović izjavila je danas da je "krajnje sporan" način kako se došlo do Nacrta o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, navodeći da predstavnici advokata nisu imali adekvatno
Advokati najavili protest za 1. jul
Foto: Pixabay
Mitrović je na konferenciji za novinare advokata koji protestuju protiv Zakona o parničnom postupku "Ni korak nazad!" u Medija centru rekla da je do "nacrta došlo lobiranjem vrlo uskih interesnih grupa", i da on nije u interesu građana ni advokature.
 
Prema njenim rečima izmene i dopune Zakona o parničnom postupku, protiv koga su advokati najavili protest za 1. jul, uvode novi sistem dostavljanja "koji pretvara advokaturu u dostavljačku službu", a neprihvatljivo je i "uvođenje E-suda kao platforme i jedinog načina za korespodenciju sa sudom".
 
Advokat Jelena Pavlović je ocenila da je reč o "skandaloznom nactu" koji neće proći, jer bi to značilo "potpuno urušavanje pravnog poretka i onemogućilo građanima pravo na pristup sudu".
 
"Treba ga u celosti odbaciti", kazala je Pavlović i dodala Republika Srbija nema najveći broj izgubljenih sporova za razuman rok, nego zbog povrede prava što čini 36 odsto izgubljenih sporova.
 
Advokat Stefan Karadžić je rekao da je "država kriva za neefikasnost" sudova, koji su zatrpani masovnim tužbama, navodeći da su među njima tužbe ranjenika i vojnih rezervista iz ratova 90-tih godina prošlog veka, tužbe zbog poljoprivrednih subvencija, protiv PIO fonda, železnice, banaka, RHMZ zbog neispaljenih protivgradnih raketa ili Nacionalne službe za zapošljavanje protiv koje se godišnje podnese i do 50.000 postupaka.
 
Karadžić je dodao da država svake godine plaća preko milijardu evra na kazne i penale po presudama po tužbi građana, kao i da prema podacima Fiskalnog saveta, u odnosu na broj tužbi na 100.000 stanovnika, Srbija ima šest puta veći broj tužbi svojih građana pred Sudom za ljudska prava u Strazburu od evropskog proseka.
 
"Ni advokati ni građani nisu krivi za ovoliki broj potpuno nepotrebnih postupaka. Treba da država uđe u problem ko to generiše toliki broj postupaka", rekao je Karadžić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija