Saša Janković: Nečovečan tretman najranjivije dece u Srbiji sada gori nego 2013. godine

Izveštaj "Zaboravljena deca Srbije" je svedočanstvo o okrutnosti i licemerju sistema, poručio je nekadašnji zaštitnik građana Saša Janković, reagujući na nove podatke o sistemskom zlostavljanju dece.
Kako je poručio na tviteru, u vezi sa publikacijom istraživanja Inicijative za prava osoba sa mentalnim poremećajima (MDRI) o stanju u domovima za decu s mentalnim smetnjama i bez roditeljskog staranja, ista situacija je u ovim ustanovama bila i ranije.
 
Uprkos inicijativama, ni tada nije bilo spremnosti da se stvari menjaju u korist dece.
 
"Još 2013. sve to, ali i rešenje problema je bilo predočeno i predloženo Narodnoj skupštini i to u saradnji sa MDRI, drugim organizacijama i praćeno potpisima 60.000 građana. 2013. je predsedniku Skupštine Nebojši Stefanoviću uručena inicijativa Zaštitnika građana kao ovlašćenog predlagača, MDRI i drugih OCD i potpisi 60.000 građana za nove oblike podrške roditeljima i deci sa smetnjama u razvoju, deci sa invaliditetom i teško bolesnoj deci kojoj treba stalna nega. Predsednik skupštine obećao je prioritet u razmatranju predloga Zaštitnika građana, ponavljam - ovlašćenog predlagača zakona. Ministarstvo rada i socijalne politike (ministar Krkobabić) protivilo se: 'Ne treba, sve je u redu, ne može to tako, a i nema para'", prenosi Janković svoja iskustva iz vremena kad je bio na čelu institucije Zaštitnika građana.
 
Stefanović je, dodaje Janković, pokušavao da isposluje pozitivno mišljenje Ministarstva, ali bezuspešno.
 
"Predlog nikada nije stavljen na glasanje. Ishod - nehuman i nečovečan tretman najranjivije dece u Srbiji nastavljen je do danas, a kako vidim - još je gore nego što je bilo 2013", zaključuje Saša Janković.
 
On dalje analizira kako su se prioriteti sadašnjeg Zaštitnika građana Zorana Pašalića promenili od dolaska na poziciju.
 
"Posle mog odlaska, novi Zaštitnik građana u prvim izjavama insistirao je oštro na dve stvari: plata Zaštitnika građana Saše Jankovića bila je neprimereno velika i Zakon o Zaštitniku građana treba izmeniti tako da Zaštitnik može da kontroliše rad sudova. Pet godina kasnije, plata Zaštitnika Pašalića veća je od plate prethodnika Jankovića. Zaštitnik građana ne kontroliše rad sudova. A predstavnik MDRI se povukao iz Saveta Zaštitnika građana za osobe sa invaliditetom", navodi Janković.
 
Za kraj je ostavio, kako kaže, najbitniju konstataciju.
 
"Državo, prihvati i primeni predloge za osnaživanje i pomoć porodicama sa decom kojima je neophodna stalna nega, a zatvori institucije koje su izvor suza, muke, mučenja i tuge. Moguće je ako se stvarno hoće", poručuje nekadašnji Zaštitnik građana.
 
Aktuelni Zaštitnik građana još uvek nije reagovao na otkrića o jezivim uslovima u kojima žive i umiru deca u domovima.
 
Podsetimo, Ministarstvo za rad reagovalo je nakon pisanja 021.rs o saznanjima istraživača na terenu u domovima za decu i mlade, u kojima su uslovi katastrofalni, uz sistemsko zlostavljanje najmlađih. Ministarstvo je saznanja nazvalo "paušalnim".
 
Istraživačica MDRI, koja je bila prisutna na terenu tokom monitoringa ustanova, Snežana Lazarević rekla je danas za 021.rs da je nemoguće promeniti same domove, već treba menjati sistem u celini.
 
Detalje o sistemskom zlostavljanju dece čitajte OVDE.
  • Dragan

    01.07.2021 08:06
    Ah
    Izbaciti SS trupe iz novih stanova i useliti tu decu jer neka i da prežive su doživotno vezana za tu instituciju.Smestiti decu,lekare i osoblje.
  • NS

    01.07.2021 02:39
    I ovaj nas zastitnik je 10 god primao platu preko 300 000 din i nije nista uradio da se poboljsaju uslovi za tu decu.

    Samo pricanje praznih prica za veliku drzavnu platu…
  • Nikola

    30.06.2021 20:55
    ZA NASU DECU!!! Napredno, napredno!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija