Objavljeni rezultati male mature, učenici bolji u odnosu na prethodne godine

Na portalu www.mojasrednjaskola.gov.rs danas su objavljeni konačni rezultati male mature, a budući srednjoškolci će tokom vikenda popunjavati liste želja.
Objavljeni rezultati male mature, učenici bolji u odnosu na prethodne godine
Foto: 021.rs
Lista želja za upis u srednju školu, mogla je da se elektronskim putem preda već od 26. juna u školama koje imaju Elektronski dnevnik, a iz Ministarstva prosvete pozivaju učenike da popune svih 20 želja, kako se slučajno ne bi ostali neraspoređeni. 
 
Mali maturanti uradili su više od 60 odsto zadataka na testovima. Prosečan broj ostvarenih poena na testu iz srpskog jezika je 13,3, iz matematike 12.4, a na kombinovanom testu 14.7, od mogućih 20 bodova. Zbog dobrih rezulta prijemnog ispita u većini škola za upis biti potreban koji bod više nego prethodne godine, izjavio je pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić.
 
On je za RTS rekao da je bilo oko 6.000 prigovora, od kojih je polovina odobrena na prvostepenoj komisiji a 30 odsto na drugostepenoj. Najviše prigovora bilo je iz matematike, zatim iz maternjeg jezika i iz kombinovanog testa.
 
Prema njegovim rečima, do četvrtka već oko 15 odsto učenika popunilo elektronski formular za listu želja škola koju žele da pohadjaju i da će ta lista biti javljena u školama u sredu, kako bi djaci mogli da je vide i prijave eventualne korekcije.
 
"U nedelju će izaći konačna raspodela ko je u kojoj školi. Učenici koji imaju manje od 50 bodova kada se sabere završni ispit i uspeh ne mogu da upišu četvorogodišnje škole i zato treba da vode računa i ne stavljaju te škole u listu želja jer im sistem automatski neće dozvoliti upis u te škole", rekao je Pašić.
 
Tačna raspodela po listama želja biće objavljena 11. jula, a upis se može obaviti elektronskim putem i u školama 12. i 13. jula.
  • emmaa

    02.07.2021 16:13
    Laž
    Laž i samo laž,testovi mnogo lakši nego prethodnih godina,a prepisivali se na sve strane.Sve proslo bez sankcija po prosvetne radnike koji su dozvolili prepisivanje.Lažna slika uspešnog prijemnog.Sramota po ministra ,državu ,ali ovo je zemlja Srbija
  • Roditelj

    02.07.2021 15:03
    Bolje urađeno???Pogledajte rezultate matematike,oni su najmerodavniji...pa onda pogledajte da se neki vukovci nisu baš pokazali ni u jednom testu,pravi znak navlačenja ocena(nije mali broj).A što niko ne sme da kaže da su na kombinovanom testu u OŠ Đorđe Natošević dežurni nastavnici,videvši katastrofu po "nivo" škole,pomagali đacima?Škola na glasu zbog zvanja i profesija roditelja, tuga.Bilo je toga verovatno svuda,mogu da zamislim šta se dešava u manjim sredinama...Ovo je prevaziđen način testiranja,a obrazovanje i samo ministaratvo su na vrlo niskom nivou.
  • Ana

    02.07.2021 14:26
    U svakom slučaju besmislen zaključak. Ne može se precizno izmeriti težina pitanja u odnosu na prethodne godine. Ispada da je on line nastava bila fantastična, a i da su prethodne generacije bile intelektualno lošije. Glupost!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.