Čekanje rešenja za penziju nije prepreka za lečenje, uz potvrdu se mogu osigurati i članovi porodice

Dojučerašnji zaposleni koji su predali zahtev za penziju Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje često su u nedoumci kako će da se leče dok im penzijsko rešenje ne bude uručeno.
Čekanje rešenja za penziju nije prepreka za lečenje, uz potvrdu se mogu osigurati i članovi porodice
Foto: Pixabay
Sa danom prekida radnog odnosa poslodavac prestaje da im uplaćuje ne samo doprinose za penzijsko, nego i za zdravstveno osiguranje, pa im je problem šta ako im baš tada zatreba zdravstvena knjižica.
 
Pogotovo je tokom epidemije virusa korona ovo pitanje bilo problematično, budući da je većina njih zbog svakog manjeg nazeba morala da potraži pomoć lekara, a nisu bili zdravstveno osigurani. Ovo je, istovremeno, daleko veći problem invalidskim penzionerima kojima će najverovatnije u roku od mesec ili dva koliko čekaju na rešenje PIO fonda zatrebati pomoć doktora. A kako bez knjižice.
 
Upitani kako je i da li je zakonski regulisan ovaj vakuum i postoji li neki način zdravstvenog osiguranja u tom prelaznom periodu dok ne stigne rešenje o penziji, u PIO fondu potvrdno odgovaraju. Penzioneri, potvrđuju u penzijskom fondu, često postavljaju pitanje kako da obezbede pravo na zdravstvenu zaštitu u periodu kada podnesu zahtev za penziju, a pre toga raskinu radni odnos, pa dok ne ostvare pravo i ne pređu na trajno osiguranje preko Fonda PIO.
 
Osoba koja je podnela zahtev za penziju, a nalazi se van radnog odnosa, odnosno osiguranja, ima pravo na zdravstveno osiguranje za sve vreme trajanja postupka, odnosno do donošenja rešenja za penziju.
 
Prijavu Fondu za zdravstveno osiguranje podnosi Fond PIO, na osnovu potvrde da je podnet zahtev za penziju. Stranka dobija u Fondu PIO potvrdu o izvršenoj prijavi na zdravstveno osiguranje i sa njom se obraća nadležnoj filijali Fonda za zdravstveno osiguranje, na osnovu koje dobija zdravstvenu legitimaciju.
 
Na osnovu date potvrde mogu se osigurati i članovi porodice, naglašavaju u PIO fondu.
 
Ova prijava važi dva meseca. Ukoliko po isteku tog roka podnosilac zahteva za ostvarivanje prava na penziju ne dobije rešenje, može ponovo da se obrati nadležnoj filijali fonda zbog ponovnog dobijanja potvrde, to jest produžavanja prijave na zdravstveno osiguranje. Pomenuta potvrda na osnovu koje se prijavljuje za zdravstveno osiguranje preuzima se lično u filijali.
 
Ako podnosilac zahteva nije u mogućnosti da dođe u Fond PIO, trebalo bi da zna da fond dostavlja potvrdu i na kućnu adresu, ukoliko se obrati pisanim putem nadležnoj filijali Fonda PIO i uz zahtev priloži kopiju lične karte, navode iz ovog fonda.
 
To znači da nijedan budući penzioner neće ostati bez zdravstvenog osiguranja, odnosno moći će da odlazi kod lekara kao i dok je bio zaposlen. I to sve dok i zvanično ne postane penzioner.
 
Supružnici penzionera koji nisu radili, a nemaju mogućnosti ni da sami uplaćuju penziju, takođe imaju pravo na zdravstveno osiguranje. Zakon pruža mogućnost obezbeđivanja lečenja i članovima uže porodice što supružnici jesu. Potrebno je samo Fondu za zdravstveno osiguranje da podnesu prijavu za zdravstveno i venčani list kao dolaz da su zakoniti supružnici.
  • Dragan

    03.07.2021 10:04
    Ah
    Od reči do reči laž.Zdravstveno dok sam bio ne zaposlen NSZ je ukinula zdravstveno u sred vanrednog stanja 2020g jer ispunjavam uslove za pre vremenu penziju.Skoro sam išao u KCV na pregled i saznao da nisam osiguran iako sam u penziji oko 12 meseci.Šalteruša kaže ne piše ti na čelu da si u penziji.Nakraju utvrdio RFZO mene vodio kao ne zaposlenog jer im PIO nije dostavio da sam u penziji (u Novom Sadu u maju mesecu 2021g).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.