PKS: Ako neodgovorni advokati dobiju sporove, banke će izgubiti 100 miliona evra

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je da očekuje od Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo da donese odluku koja će biti u interesu privrede i svih njenih građana.
Tražili su da ta odluka ne bude u korist malog broja advokata koji preko leđa istih građana pokušavaju da oštete domaću privredu za blizu 100 miliona evra.
 
Predsednik PKS Marko Čadež izjavio je da tim tumačenjima Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga skupštinski odbor treba da stavi tačku  na mogućnost da neodgovorni advokati pljačkaju privredu.
 
"Kako drugačije nego pljačkom privrede, nazvati više od 200.000 tužbi koje su u ime izmanipulisanih građana pokrenuli pojedini advokati. Šta je ako nije 'pljačka' kada u tim parnicama građanin u slučaju pozitivne presude u proseku dobije 2.000 dinara, a advokat 42 puta više", naveo je Čadež.
 
On je dodao advokati preprodaju sudske predmete po ceni od 20 evra, tako da građani ni sami ne znaju da su uopšte deo bilo kakvog postupka.
 
"Sve ovo govori da niko, a naročito ne Skupština Srbije, ne radi na štetu građana, već na štetu neodgovornih advokata", kazao je Čadež i naglasio da u Evropskoj uniji važe ista pravila kao i u Srbiji kada je reč o bankarskim taksama.
 
Prema njegovim rečima, ako kojim slučajem ovi neodgovorni advokati dobiju sporove, banke će pretrpeti štetu od oko 100 miliona evra.
 
"To će se neminovno preliti na privredu, na smanjivanje našeg rasta, na gubitak tržišta. To će svakako dovesti do gašenja firmi i gubitka radnih mesta", rekao je Čadež i naglasio da to nije interes Srbije.
  • Стефан

    07.07.2021 11:56
    Зашто нико не стане у заштиту грађана којима Јавни извршитељи за дуг од пар стотина динара наплате многоструко веће трошкове извршења? Ту се не поставља питање неодговорности извршитеља. Зашто нико не постави питање колику штету трпе грађани? Чије интересе штити Чадеж, интересе страних банака?! Зашто држави толико сметају адвокати? Много питања, а ни један одговор!!!
  • Zverko

    05.07.2021 12:54
    Jesu, banke su oštetile građane i treba da vrate sve što su neosnovano naplatili. A što će i advokati da se okoriste, e pa žao mi je, pravila igre su takva. I građanin kada izgubi parnicu, mora da plati sve troškove, zašto ne bi i banke platile pa neka i dalje pljačkaju.
  • Saša

    05.07.2021 08:18
    A zašto bi Gospodo iz Privredne komore, banke zadržale nešto što su protivzakonito stekle? Ako ovo znači da svi treba da se ponašamo po tom grabež sistemu, onda je to sigurno odlično za privredni sistem!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija