Ambasada SAD povodom plakete za Radosavljevića: Pravda, a ne priznanja

Ambasada SAD je povodom plakete Žandarmerije koja je uručena Goranu Radosavljeviću Guriju koji je povezan sa slučajem Bitići, saopštila da on treba da bude suočen sa pravdom, a ne da dobija priznanja.
Radosavljević je čovek koji je upravljao kampom za obuku gde su 1999. godine pronađeni ostaci trojice ubijenih Amerikanaca - Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, navela je ambasada SAD na tviteru.
 
Sjedinjene Države su sankcionisale Radosavljevića zbog umešanosti u njihova ubistva i on treba da bude suočen sa pravdom, a ne da dobija priznanja, ukazala je ambasada, uz vest Radio Slobodne Evrope (RSE) da je na obeležavanju Dana žandarmerije 30. juna u Novom Sadu, komandant Žandarmerije Dejan Luković uručio Radosavljeviću plaketu u znak zahvalnosti za uspešnu saradnju.
 
Stejt department je u decembru 2018. Radosavljeviću zabranio ulazak u SAD zbog umešanosti u grubo kršenje ljudskih prava, podsetio je RSE.
 
"Radosavljević je verodostojno upleten u ubistvo braće Bitići 1999. godine, trojice albansko-američke braće koji su ubijeni u Srbiji nakon rata na Kosovu", navedeno je tada u saopštenju.
 
Agron, Mehmet i Ili Bitići, državljani SAD koji su se u sastavu "Atlantske brigade" borili na strani Oslobodilačke vojske Kosova OVK tokom rata na Kosovu, uhapšeni su po završetku NATO intervencije 1999. godine na granici sa Kosovom zbog ilegalnog prelaska u Srbiju.
 
Nakon odležane prekršajne kazne od 15 dana pušteni su iz zatvora, ali ih srpska policija odvodi u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP Srbije u Petrovom Selu, koja je bila pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija.
 
Njihova tela, sa vezanim rukama i ranama od ispaljenih metaka na potiljcima, otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.
  • A

    03.07.2021 22:34
    Vekovna prica: Srbija vs svet
  • Zzx

    03.07.2021 21:38
    Da ne bude posle...
    Mi jesmo prijatelji, ali se zna ko sedi na stoličici, zato pamet u glavu.
  • On

    03.07.2021 21:24
    Juce slavlje za dan neovisnosti a danas berba usiju.Tako je to kod kauboja.Braca Bitici su teroristi iz tzv.Atlantske brigade.Dobrovoljno su se javili da ucestvuju u borbi protiv srba na Kosmetu.Druga je stvar sto imaju kaubojsko drzavljanstvo.To je osnovni problem.Nije bitno sto su paravojska i teroristi nego zato sto im je pasos kaubojski.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija