Udruženje Sime Spasića predvidelo da će dobiti prostorije u centru Niša

Udruženje Sime Spasića je znalo da će se useliti u gradske prostorije u centru Niša i pre nego što je gradska Komisija razmatrala njihov zahtev da im se taj prostor dodeli.
Kako piše CINS, kao udruženju, lokal im je dat u zakup bez javnog nadmetanja i po povlašćenoj ceni od oko 100 evra mesečno. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti kaže da je sistem dodele prostorija netransparentan i može dovesti do zloupotreba.
 
U jednom od lokala nedaleko od centralnog trga u Nišu, u Ulici Vožda Karađorđa, do oktobra prošle godine nalazila se pekara Žitopek. Reč je o prostoru nešto manjem od 30 kvadrata koji im je Grad Niš iznajmljivao. Ipak, sredinom godine gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je najavila da će ovaj lokal sada dobiti nove korisnike – Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, na čijem čelu je kontroverzni Simo Spasić.
 
Ona je posle sastanka sa Spasićem i članicom ovog Udruženja, na Fejsbuku objavila da se u Nišu otvara njihova kancelarija u kojoj će moći da se okupljaju porodice stradalih.
 
"Taj prostor biće istovremeno i spomen-soba kosmetskih žrtava, junaka otadžbine i heroja Košara", napisala je tada Sotirovski.
 
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkriva da je Udruženje znalo da će biti u tom lokalu mesec dana pre nego što je gradska Komisija uopšte razmatrala njihov zahtev da im isti dodeli.
 
Prema zapisniku sa vanredne sednice Skupštine Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji od 15. aprila, jedna od tačaka bila je i imenovanje koordinatora kancelarije za Niš. U zapisniku se navodi se da će ova kancelarija biti upravo u Ulici Vožda Karađorđa – u prostorijama koje će im gradonačelnica Niša zvanično dodeliti tek 26. maja.
 
U razgovoru za CINS, Spasić kaže da je još prošle godine njegovom Udruženju obećavan poslovni prostor u Voždovoj ulici za otvaranje spomen-sobe u Nišu. Iako kaže da mu nije bilo važno koji će prostor dobiti u toj ulici, u zapisniku su naveli onaj na broju sedam jer su porodice žrtava rekle da ta lokacija odgovara.
 
"Ta lokacija je duže vreme prazna. Još prošle godine (smo insistirali na njoj prim.aut), ali su se vadili na koronu, dok ove godine nisu odlučili", kaže Spasić.
 
Gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da je tačno da se ovo Udruženje raspitivalo za prostor, ali da je to moglo da uradi i bilo koje drugo udruženje. Prema njenim rečima, da je bilo više zainteresovanih gradska Komisija bi "vagala" kome bi dala lokal u zakup. Na pitanje kako je Udruženje mesec dana pre nego što je Komisija razmatrala njihov zahtev znalo koji će prostor dobiti, odgovara da su zapisnici sa sednica Udruženja nihova interna akta.
 
Nasuprot tome, Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže da se ne može reći da je urađeno nešto protivzakonito, ali da deluje kao da je postojao dogovor između Grada i Spasića. Prema njegovim rečima, sam proces dodele gradskih prostorija je neadekvatan i zastareo.
 
"Izgleda mi kao loš i netransparentan sistem, kao nešto što može da bude predmet zloupotrebe. Jedino ispravno rešenje je da Grad ima stalno objavljenu listu na svom sajtu svih prostorija koje su u vlasništvu Grada i koje se mogu dodeliti", smatra Nenadić.
 
Iako u razgovoru za CINS Spasić tvrdi da je sve završeno, Sotirovski kaže da ugovor sa Udruženjem još nije potpisan.

Ceo tekst pročitajte na OVOM LINKU.
  • Mastodont

    06.07.2021 13:51
    @Jevsevije

    Kako iko može da ocrni narod toliko jadan i glup da veruje Simi Spasiću i njegovom "udruženju"? Pa šta god za takve kažeš to je kompliment.
  • Jevsevije

    05.07.2021 17:47
    Sramota
    Sramota da udruženje koje se bori za prava srba dobije nešto od države. Imamo toliko ljudi koji jadni dobiju jedva po 100.000,00 $ da ocrne svoj narod i država treba njima da daje ove prostore
  • Heroj sa Limana

    05.07.2021 16:46
    ...
    Od kolevke,
    pa do groba,
    tuga, jad i
    spomen soba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija