Dačić: Komunistička partija Kine je najuticajnija stranka na svetu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je da je Komunistička partija Kine simbol transformacije Kine i njenog društva i najuticajnija politička organizacija na svetu.
Dačić: Komunistička partija Kine je najuticajnija stranka na svetu
Foto: 021.rs
"Komunistička partija Kine je simbol transformacije Kine u današnju najveću ekonomsku, tehnološku i razvojnu silu na planeti, u zemlju koja je pokazala snagu da pomogne svom narodu u vremenu kada je bilo najteže", rekao je Dačić u intervjuu za Kinesku medijsku grupu (CMG) povodom 100 godina osnivanja KP Kine.
 
Sumirajući uspehe KP Kine u proteklih 100 godina, Dačić je istakao da je smatra najuticajnijom i najuspešnijom političkom organizacijom na svetu.
 
"Sigurno je da je KP Kine pokazala snagu da pomogne svom narodu u vremenu kada je bilo najteže. I u tom smislu je stekla poverenje tog naroda u najtežim godinama rata i nikada ga nije izneverila... KP Kine je uvek bila lider koji je vukao napred, nikada sledbenik koji je čekao da neko uradi posao umesto nje i naravno da je ona danas bez premca najveća i najuticajnija i najuspešnija politička organizacija u svetu", rekao je Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije.
 
Kina je, prema Dačićevim rečima, "globalni fenomen do kojeg se dolazi promenama, a taj uspeh i te promene dobijaju impuls upravo od Komunističke partije". Ona je svoje liderstvo pokazala nebrojeno puta, a to je čini svakako primerom od kog treba da se uči, dodao je.
 
Dačić je istakao i da Kina krupnim koracima ide ka većem otvaranju prema svetu i inkluzivnijoj međunarodnoj saradnji.
 
"Srbija je veoma zadovoljna zbog strategije Kine da se otvori prema svetu i da se mnogo aktivnije uključi u međunarodne tokove i to ne samo kad je reč o ekonomiji, nego i o politici. Mi smatramo da je učešće Kine na međunarodnoj sceni izuzetno važno, jer je Kina tradicionalno privržena poštovanju međunarodnog prava i onog poretka koji je uspostavljen posle Drugog svetskog rata, a koji se nažalost suočava sa mnogim pokušajima narušavanja. Srbija je u novijoj istoriji često bila žrtva tog nepoštovanja međunarodnog prava", rekao je.
 
"Što je Kina više uključena u međunarodne odnose na svim nivoima, mi ćemo imati veće poštovanje međunarodnih sporazuma i opšte prihvaćenog poretka, a to je od izuzetnog značaja za relativno male zemlje, kao što je Srbija", dodao je predsednik parlamenta Srbije.
 
Dačić je izrazio i nadu da će Srbija i Kina stalno unapređivati međusobne prijateljske veze.
 
"Najsrdačnije čestitam veliki jubilej KP Kine, u svoje ime i u ime moje Socijalističke partije Srbije, ali i u ime svih naših građana koji u Kini i njenom rukovodstvu vide velikog prijatelja Srbije, koji je to prijateljstvo pokazao nebrojeno puta, a naročito onda kada nam je pomoć bila najpotrebnija. Želim KP Kine pod rukovodstvom predsednika Sija da još mnogo godina vodi kineski narod putem mira i napretka, kao i da stalno unapređujemo prijateljske veze naše dve zemlje", dodao je.
  • cincibor

    06.07.2021 07:00
    "cega se pametan stidi....
    .. time se budala ponosi." Verujem da je "Kineski Sistem" uzor gospodinu Dacicu i njegovim "saradnicima" u Vladi Srbije. U Kini gotovo da ne postoje ljudska prava, a postojeca s gaze. Vladajuci clanovi "najvece Partije na svetu" zive lepo (slicno i u Srbiji), a vecina Naroda radi za manje od 100 eura mesecno (gotovo isto toliko sati sedmico). Ne retko su i deca primorana da rade, kako bi porodica opstala. Pokusaji "demokratizacije" i otvorene kritike zavrsavaju zatvorskim kaznama.... Verujem da je Kina uzor mnogima koji su na vlasti u Srbiji. Bilo bi "lepo" i ovde tenkovima na "demonstrante"? Nadam se da takva misljenja i "hvalospevi" nece dugo biti "vladajuci".
  • Ivan

    06.07.2021 00:59
    Ivice ja bi se na tvom mestu bunio
    .brnabic i vilin dobili su bolje zadatke da brane vodju a ovo tvoje bezveze ,kao u vicu nas i Rusa trista miliona.
  • Oko posmatrača

    05.07.2021 18:08
    Nas i Kineza 1300000
    Kažeš KP Kine smogla snage da pomogne svom narodu kad je najteže. Kako je tvoja partija pomogla našem narodu kad je bilo najteže?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.