Advokati: Usvajanjem autentičnih tumačenja postupci okončani u korist građana mogli bi da se ponove

Više desetina advokata, koji su obustavili rad zbog pokušaja autentičnog tumačenja tri zakona, okupilo se u znak protesta ispred Skupštine Srbije u Beogradu.
"Svi znamo da nam je trenutno najbitnija borba za zaustavljanje nakaradnog nacrta Zakona o parničnom postupku, ali nas je na ovo okupljanje nateralo i tumačenja zakona. Mišljenje struke se mora uvažiti", rekao je advokat Dragoslav Ljubičanović.
 
Advokat Branislav Tapušković ocenio je da to što se u poslednje vreme događa, zaslužuje opštu pažnju.
 
"Ova incijativa da zakonodavni odbor Skupštine tumači zakon koji važi tolike godine, a na korist banaka, a ne građana, nezamisliva je. I onda predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) zaustavlja tu inicijativu koju su pokrenuli poslanici Srpske napredne stranke", rekao je Tapušković i dodao da advokati nemaju drugi interes nego da spasu nezavisnost advokature.
 
Advokatska komora Srbije je saopštila da danas organizuje jednodnevnu obustavu rada svih advokata na teritoriji Srbije, zbog predloga poslanika za autentično tumačenje odredbi zakona o zaštiti potrošača, o zaštiti korisnika finansijskih usluga i o obligacionim odnosima.
 
Advokati protestovali i u Nišu 
 
Advokati iz Niša okupili su se danas u parku prekoputa Osnovnog i Višeg suda. Advokatica Biljana Branković je kazala da je protestni skup organizovan kako bi se poslala jasna poruka Narodnoj skupštini i poslanicima da se zakoni ne mogu menjati preko noći.
 
"Okupili smo se iako su predlagači povukli predlog za donošenje autentičnog tumačenja. Međutim, da se to dozvolilo i da je to prošlo u Skupštini, to bi se moglo uraditi i u bilo kom drugom slučaju", izjavila je Branković. 
 
Ona je kazala da bi usvajanjem autentičnih tumačenja svi pravosudni postupci okončani u korist građana mogli biti ponovljeni, a građani bi morali da vrate naknade koje su dobili.
 
Bankarski predmeti koji su u toku, dodala je Branković, bi svakako na osnovu autentičnog tumačenja bili odbijeni jer bi sudovi mogli da donose presude kojima odbijaju tužbene zahteve. 
 
"Poruka sa skupa je - branimo ljudska prava, branimo građane od bankarskog lobija", naglasila je Branković. 
 
Prema njenim rečima, napadi na advokaturu zbog protivljenja da autentična tumačenja budu usvojena u Skupštini su potpuno neosnovani.
 
"Mi ne zastupamo sebe u tim sudskim procesima nego zastupamo građane koje bankarski lobi na različite načine pokušava da dovede u zabludu", kazala je Branković. 
 
Skupština Srbije saopštila je ranije danas da je otkazana sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, koja je bila zakazana za danas u 13 časova.
  • Brankoni

    05.07.2021 21:00
    NS advokatura
    A u NS bilo do 10 advokata. Sramotno!!!
  • Bole

    05.07.2021 20:49
    To bre satri narod , ajmo ole
  • Građanin

    05.07.2021 20:23
    Istina
    I sad će da iskoči neka afera na sve naslovne stranice vesti a skupština će da usvoji zakon

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.