Više slobodnih mesta nego maturanata: Ostalo gotovo 9.000 praznih klupa

Za upis učenika u prvi razred srednjih škola u Srbiji ostaće više od 9.000 praznih klupa, jer ima više slobodnih mesta nego maturanata.
Više slobodnih mesta nego maturanata: Ostalo gotovo 9.000 praznih klupa
Foto: 021.rs
Naime, za upis učenika u prvi razred 519 srednjih škola u Srbiji, zvaničnim konkursom je planirano gotovo 77.000 mesta, a malih maturanata ima oko 68.000, piše Politika.
 
S druge strane, za najtraženije smerove prvi upisni rok je i jedini, pa je broj planiranih đaka po pravilu nedovoljan za sve zainteresovane učenike, prag je visok, a ispod crte ostaju desetine kandidata. 
 
Svake godine u jednu od najtraženijih škola Matematičku gimnaziju u Beogradu dolaze i đaci iz Novog Sada, Sente, Valjeva, Niša, Kragujevca i Kraljeva, iako u ovim gradovima takođe postoje specijalizovana odeljenja osnovana po ugledu na ovu veoma traženu gimnaziju.
 
Na primer, ove godine je za pomenutu školu konkurisalo gotovo 200 kandidata, dok ista prima svega 100 prvaka. Postoje i smerovi poput IT smera gimnazije u Čačku na koji se ove godine prijavilo svega osam kandidata.
 
Naime, ovakva odeljenja mogu da prime do 20 učenika, ali ne mogu da opstanu bez minimum 15 đaka, pa samo odeljenje ove godine nije ni formirano.
 
Rukovodioci srednjih škola dobijaju gotove spiskove učenika za upis u prvi razred, ne utiču na rangiranje i raspored đaka po smerovima, ali su prva adresa za nedoumice đaka i roditelja koji ne razumeju, piše Politika.
 
Iskustva iz prethodnih godina potvrđuju da se oko dve trećine osmaka na republičkom nivou upiše u srednju školu po nekoj od prve tri želje, dok na okružnom to baš i nije tako.
 
Primera radi, u Beogradu se po prvoj želji u prvom upisnom krugu srednjoškolskih klupa prošle godine domoglo 54,4 odsto đala, dok je u Severnobačkom okrugu, gde je deset puta manje osmaka nego u prestoničkom, prvu želju je ispunilo 79,13 odsto učenika.
  • Toma

    06.07.2021 18:28
    2003
    Sećam se 2003.naslova u novinama da 90.000 dece upisuje srednje škole te jeseni.
    Mislite o tome dok žvaćete salamu uz sns kafu.
  • Zzx

    06.07.2021 18:00
    Sve bolje, a dece sve manje
    Odlična vest (što rekli mnogobrojni botovi). Uskoro će svako dete moći da se upiše bar u dve škole, pa posle da bira gde će da ostane.
  • Roditelj

    06.07.2021 16:13
    Nadam se da…
    …čitaju ovo i oni koji u novosadske gimnazije guraju po 33-35 djaka. Svi znamo kome je odgovaralo da budu nesnosni uslovi u učionicama državnih škola i ko je naredio da ne smeju da postoje razredi sa manje od 30 djaka. Sramota za ovu i sve prethodne vlasti koje nije briga kako utrostručen grad ima samo 2 gimnazije više.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.