Orbanova podrška: Da li je Srbija na putu ka EU u dobrom društvu?

Mađarska pokušava da ojača svoju poziciju u Briselu zagovaranjem proširenja Evropske unije (EU) i članstva Srbije u EU, ocenio je Vladimir Međak iz Evropskog pokreta.
On je ukazao da nije dobra pozicija za Srbiju da njeno pridruživanje zagovara država koja je već ocenjena kao neko ko ne poštuje vrednosti EU.
 
Međak je za N1 rekao da u EU postoji "jasna podela" na one koji se zalažu za vladavinu prava i zemlje poput članica Višegradske grupe u kojoj su Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska.
 
Srbija, nažalost, sve više dobija imidž nekoga ko se svrstava uz tu grupaciju, rekao je Međak i upozorio da je Mađarska pod stalnim kritikama Brisela i drugih članica EU duži niz godina i da to sada eskalira.
 
Pozicija Mađarske je sve slabija i slabija u smislu da nešto ozbiljnije utiče na prilike u Uniji, naveo je. Smatra da je pozicija Mađarske u ovom trenutku defanzivna - može nešto da uradi da zaštiti sebe, ali ne može da nameće odluke i agendu, kao na primer u politici proširenja.
 
Upitan o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Mađarska "faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu", Međak navodi da ima problem sa samim konceptom faktora stabilnosti.
 
"Imali smo jedan 'faktor stabilnosti' devedesetih, pa se sećamo kako je on završio i kako je Srbija sa njim završila", podsetio je Međak. 
 
Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku istakla je da Mađarska ne odlučuje o tempu evropskih intergracija.
 
"Nije Mađarska ta koja će odlučivati o ubrzanju evropskih integracija, ali nečijim ušima prija da dobijete podršku od bilo koga", rekla je Grubješić za N1 i dodala da je činjenica da nijedna zemlja kandidat sa Zapadnog Balkana ne može da računa na podršku nekih moćnih evropskih prestonica.
 
Govoreći o Orbanovom proglasu od sedam tačaka za budućnost EU, u kom je i izrazio podršku prijamu Srbije u članstvo, Grubješić kaže da je neobičan način na koji ga je mađarski premijer predstavio – objavljivanjem oglasa u novinama.
  • Лиманац

    09.07.2021 16:50
    Да, у добром је друштву, а о друштву у ком ће Србија да буде засигурно неће одлучивати редакција n1.
  • Anglofil

    09.07.2021 15:06
    Bolje da se "pazimo" sa Britancima. Je su li oni u EU?
  • Konstantin

    09.07.2021 11:10
    ''Genijalna'' opozicija bi da kvari odnose sa svim centralno i istočno-evropskim zemljama i upropaštava ekonomske interese države radi promovisanja demokracije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.