Kon: Bez novih mera tokom leta, aktivnost virusa zavisi isključivo od našeg ponašanja

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas za Nova.rs da tokom leta ne očekuje neke nove mere, već samo razgovore o njihovom sprovođenju i eventualnim sankcijama.
On je napomenuo da masovna okupljana, poput Exita, jesu rizik, posebno za one koji nisu vakcinisani i podsetio da su za skupove sa više od 500 ljudi potrebne dozvole Kriznog štaba, što Exit ima.
 
"Potreba za muzikom i za zabavom, tu su i egzistencijalni razlozi, u takvoj situaciji uradili smo jedino što je moglo da se uradi", rekao je Kon.
 
On, ipak, upozorava da je za nevekcinisane rizik mnogo veći.
 
"Za nevakcinisane to je neprihvatljivo, rizik je za njih 30 puta veći", ukazuje Kon, bez obzira na sve mere predostostožnosti i testiranja koja se sprovode na Exitu.
 
Kon je napomenuo da smo se opustili i da "poštovanje mera nije takvo kakvo bismo želeli".
 
Već je jasan porast, a aktivnost virusa i koliki će porast zapravo biti, zavisi isključivo od našeg ponašanja“, istakao je on.
 
Prema njegovim rečima, kako sada stoje stvari, treba da se naviknemo na trocifrene brojke novozaraženih dnevno.
 
"Samo se nadam da neće biti četvorocifrene", upozorio je Kon.
  • Najsmesniji virus sa

    11.07.2021 11:08
    Fejsbuka
    @Ana
    10.07.2021 • 14:31
    "Neodgovornost"


    Ne samo sto ste sve tacno napisali nego ste jos i izazvali revolt onih koji vole da se inate i opuste pa makar to bilo i po cenu sopstvenog zivota.
  • More

    11.07.2021 10:36
    Mars
    Ti sto pricas po zadatku a pojma nemam....dosadno si I Bogu I narodu sa tvojim sranjims
  • Savić.

    10.07.2021 21:54
    Mislila sam da će krizni štab biti mnogo pametniji a u stvari sam se prevarila što se tiče vođenja epidemije tj suzbijanje inf agensa iliti virusa zvane korone.Videla sam i pročitala dosta nagađanja da li ćemo za 2 ili 3 pa čak i za mesec dana imati 4000-8000 pozitivnih i opet veliki priliv pacijenata u covid bolnice pošto sam kliničar znam kakvo je stanje bilo 15meseci i kakvo je sada stanje,sada je mnogo lakše a pre 15mesci užas.Mere koje imamo po meni nemaju efekta i sada je prošlo dosta vremena da bi neke mere uopšte imali efekta,sada možemo samo da čekamo tih 35 dana da vidimo šta će biti posle EXITA i nekih još manifestacija,znači 35-50 dana je važno da vidimo da li ćemo imati 1000-7000 ili 200-500.


    *Znate lako je sedeti u belom mantilu i pričati i stavljati mere na snagu,dobro epidemiolozi nisu u obavezi da idu po bolnicama,ali neće ih niko ubiti da dođu da obiđu da vide kako nam i kako oboleli od korone izgleda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.