Inicijativa mladih za ljudska prava: Uskoro virtuelni spomenik žrtvama genocida u Srebrenici

Inicijativa mladih za ljudska prava poručuje da će večeras u 20.30h u parku pored Predsedništva Srbije, u miru i tišini, upaliti sveće za žrtve genocida u Srebrenici.
Inicijativa mladih za ljudska prava: Uskoro virtuelni spomenik žrtvama genocida u Srebrenici
Foto: Pixabay
"Na taj način, aktivistkinje i aktivisti za ljudska prava nastavljaju borbu za drugačiju Srbiju, koja će se suočiti sa zločinima počinjenima u njeno ime i koja će umeti da pokaže pijetet prema žrtvama i presudno doprinese pravdi za žrtve", navode u Inicijativi.
 
Prethodnih godina su mirovni aktivisti zahtevali da se 11. jul proglasi Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, da se u Beogradu podigne spomenik žrtvama i predlagali niz drugih poteza kojima bi Srbija, kako smatraju, izrazila poštovanje za žrtve i osudu za zločince.
 
Kao alternativu zvaničnom narativu negiranja i nepoštovanja prema žrtvama Srebrenice, u Beogradu će uskoro biti instaliran virtuelni spomenik žrtvama srebreničkog genocida. 
 
"Idejno rešenje virtuelnog spomenika, Život je ono što sanjaju mrtvi, autorke Mie David, pobedničko je rešenje artivističkog konkursa 'Nikome se ne ponovilo', izabrano od strane žirija koji su činili umetnici Nikola Ljuca, Vladimir Miladinović i Bojan Hadžihalilović. Virtuelni spomenik u čast žrtava genocida neće biti moguće uništiti, sabotirati, poniziti – što je učestala praksa desničarskih i neonacističkih organizacija prema svim komemorativnim događajima, uključujući i otvaranje izložbe 'Duša Srebrenice', kao i sinoćno stajanje Žena u crnom na Trgu Republike", kažu u Inicijativi.
 
Dodaju da živimo u atmosferi u kojoj vlasti u Srbiji "potpuno otvoreno i direktno negiraju genocid u Srebrenici i presude međunarodnih sudova, bez uvijanja koje je bilo karakteristično u prethodnim decenijama". 
 
I dvadeset šestu godišnjicu genocida u Srebrenici zvanični Beograd i Srbija neće dostojanstveno obeležiti, već zloupotrebiti u cilju učvršćivanja nacionalističke ideologije 'srpskog sveta'. Ideologija 'srpskog sveta' nije ništa drugo nego preimenovani projekat 'velike Srbije' – politike koja je inspirisala i podržavala genocid u Srebrenici i brojne ratne zločine na prostoru Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova", zaključuju u Inicijativi mladih za ljudska prava.
  • Лиманац

    12.07.2021 18:29
    @.
    То „највећи злочин у Европи после Хитлера” си ставио само да се не би споменуо Јасеновац и само да се људи не би запитали како то није геноцид а Сребреница „јесте”. Лицемерје друге Србије на делу.
  • Ana

    12.07.2021 09:31
    @Džo
    11.07.2021 • 14:07
    .
    "Sram vas bilo"


    Sram tebe bilo.
  • Zoran

    11.07.2021 19:48
    @Džo

    Ceo svet je zao samo je Srbija postena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija