Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila da je banka Inteza diskriminisala izbeglice

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je utvrdila da je banka Inteza povredila Zakon o zabrani diskriminacije kada je odbila da otvori račune izbeglicama i tražiocima azila u Srbiji.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila da je banka Inteza diskriminisala izbeglice
Foto: Pixabay
To je saopštio Beogradski centar za ljudska prava (BCHR) koji je i uputio pritužbu poverenici.
 
Iz tog centra su saopštili da je poverenica Brankica Janković donela mišljenje da je banka "negativno generalizovala osobe samo na osnovu njihovog državljanstva ili mesta (države) rođenja, bez procene ispunjenosti zakonskih uslova za uspostavljanje poslovnog odnosa".
 
BCHR je u aprilu prošle godine uputio pritužbu nakon što je, kako navode, "banka Inteza većem broju ljudi, izbeglicama sa odobrenim pravom na utočište, osobama sa dodeljenom supsidijarnom zaštitom i tražiocima azila u Srbiji odbila da otvori račune".
 
Navodi se da su u pitanju bili državljani Irana, Avganistana i Iraka koji su klijenti Centra.
 
"Beogradski centar za ljudska prava pozdravlja postupanje kancelarije poverenice prema našoj pritužbi i posebno ukazuje na važnost da u svakoj budućoj sličnoj situaciji banke moraju obrazložiti svoje sumnje bez iznošenja paušalnih i diskriminatornih procena, kao i da bez obzira na bilo koje procedure, pravila i procene rizika, banka mora poslovati u skladu sa zakonima Srbije", zaključuje se u saopštenju.
  • Djuri

    13.07.2021 13:06
    Legitimacija
    Protivzakonito je diskriminisati!Ovi ljudi imaju zvanicnu legitimaciju republike Srbije.Zamisli sebe u ovoj situaciji,pre ne tako davno smo i mi bili izbeglice.
  • Silver

    13.07.2021 09:24
    i netreba da otvaraju racune,isto tako su ovdasnji lebari za stomakom u emiratima otvarali racune pa dizali do 100 iljada dolara i ondak ctra za srbiju hrvatsku i bosnu,dok se vlasi nisu dosetili pa zabranili otvaranje racuna kojekavima ......svaka cast banci
  • Joca

    12.07.2021 19:02
    kritika na mestu
    Mnoga druga tela treba da se pozabave radom navedene banke, jer smo mi klijenti veoma nezadovoljni, uvredjeni i ponizeni, takvim radom. Dali oni tako rade jer im je drzava zastitnik ili koriste inertnost kontrolnih tela nije jasno ali ih treba naterati da rade ispravno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.