Odložena presuda Čabi Deru

Viši sud u Beogradu odlučio je danas da ne objavi presudu Čabi Deru i Alanu Cigleru, zbog ubistva Nebojše Markovića na Banovom Brdu 5. januara 2019, već je zakazao još jedno suđenje za 27. jul.
Odložena presuda Čabi Deru
Foto: 021.rs (arhiva)
Kako je rekla presednica veća, sudija Olivera Đurić, pretres se odlaže radi pribavljanja zapisnika o saslušanju Dera koje je obavljeno u Budimpešti 7. januara 2020. godine.
 
Deru se sudi u odsustvu, jer je u pritvoru u Budimpešti gde se protiv njega vodi postupak za dva ubistva 2018. godine, dok je Cigleru danas produžen pritvor i on je vraćen u Okružni zatvor u Beogradu.
 
Der i Cigler su optuženi za krivično delo teško ubistvo na podmukao način, jer su kao saizvršioci ubili Markovića.
 
Tužilaštvo je u završenoj reči tražilo 40 godina zatvora za Dera, a za Ciglera kaznu od 30 do 40 godina zatvora.
 
Der je priznao ubistvo u izjavi istražnim organima prilikom saslušanja u mađarskom pritvoru, dok je Cigler delimično priznao, odnosno potvrdio je da ga je on vozio kolima na Banovo brdo, ali je osporavao da je znao da će Der ubiti Markovića.
 
Advokati optuženih su prošle sedmice u završnim rečima osporili pravnu kvalifikaciju krivičnog dela, tvrdeći da je reč o običnom ubistvu za koje je zaprećena kazna zatvora do 15 godina, a ne teškom ubistvu, za koje je u vreme izvršenja ubistva bila zaprećena kazna do 40 godina zatvora.
 
Derov branilac koji mu je postavljen po službenoj dužnosti pokušao je sudu da preda Derovu završnu reč u pisanoj formi ali je sud nije prihvatio, jer se njemu sudi u odsustvu. 
 
Zbog ubistva mađarskog biznismena, kao i još jednog ubistva u Amsterdamu, Der je u Budimpešti prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor. On je nakon bekstva iz Srbije uhapšen po poternici u Pragu početkom marta 2019. godine, odakle je izručen Mađarskoj. Njegovo izručenje su tražile i Španija i Holandija.
 
Pre nepune tri godine izašao je iz zatvora gde je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.