Vatrogasac: Uzrok požara u starijim zgradama najčešće preopterećenje instalacija

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda Miloš Majstorović rekao je da se požari u starijim zgradama najčešće događaju zbog preopterećenja elektro-instalacija.
Vatrogasac: Uzrok požara u starijim zgradama najčešće preopterećenje instalacija
Foto: Pixabay
Prema njegovim rečima, ne vodi se dovoljno računa, a građani bi trebalo da se raspitaju kakav je promer kablova i da li on može da izdrži opterećenje koje stvaraju klima-uređaji, uz sve ostale koje uključuju.
 
Preporučio je građanima da se raspitaju i s profesionalcima provere koliko opterećenje mogu da podnesu elektro-instalacije u njihovim zgradama.
 
"Te instalacije su u pojedinim zgradama projektovane kada se nije znalo za klima-uređaje. To opterećenje je preveliko. Mi svakodnevno imamo požare uzrokovane elektro-instalacijama koje gore zbog preopterećenja", rekao je Majstorović za RTS.
 
Kako je objasnio, svaka zgrada bi na skupštini stanara trebalo da se dogovara o tim stvarima, jer "dokazati ko je krivac za opterećenje je jako teško nakon požara kada se sve uništi".
  • BB

    15.07.2021 16:50
    Struka
    Gospodo,
    Čuli ste vatrogasca sada vam trebaju elektricari ili inženjeri.
    Osigurači i prekidači su uredjaji koji štite el. instalacije od preopterecenja. Ako ih niste “budzili”, trebalo bi da služe. Da štite instalacije od preopterecenja, tj. povišene temperature, tj požara. Dakle, ne bi trebalo da bude požara ako nema budzenja. Druga stvar je sto, mnogo starije kuće mogu da imaju razvodne table, i ceo sistem, manjeg kapaciteta. Tako, ako se dodaje znacajno veće opterećenje, mora kapacitet instalacija da se poveća. Sto košta.
    Pozz
  • Vasa

    15.07.2021 15:16
    Vasa
    Sta bi Limanci...ucutali ste se?
  • profesionalci

    15.07.2021 10:35
    ,, građani da se raspitaju i sa profesionalcima
    provere ,,
    Gde naći prave profesionalce ?
    Koje se zgrade smatraju starim ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija