Akademik Stevanović: Rudnik Rio Tinto u Rađevini uništio bi predeo veličine 516 fudbalskih terena

Rudnik Rio Tinto u Rađevini uništio bi predeo gde žive zaštićene vrste, dok bi otpad pretio da otruje jedno od najznačajnijih izvorišta vode u Srbiji, ocenjuje akademik SANU Vladimir Stevanović.
U intervjuu za list "Nova" Stevanović, koji je  predsednik Akademijskih odbora SANU za zaštitu životne sredine i izučavanje flore i faune, upozorio je da postoje brojni dokumenti koji prate projekat "Jadar", od brošure kompanije Rio Tinto, preko Studije izvodljivosti Rudarsko-geološkog fakulteta, ali da se podaci u tom dokumentima ne poklapaju.
 
"Iz dokumenta u dokument menjaju se površine zahvata, broj i mesto jalovišta, količine hemijskih jedinjenja koja će se koristiti u dobijanju finalnog proizvoda, pa nemate na šta da se oslonite, dok je mnogo zakona i zakonskih procedura 'preskočeno' ili na brzinu urađeno", rekao je Stevanović.
 
Kada je reč o jalovini, ukazao je da će se, osim rudarske, pojaviti i jalovina koja nastaje iz tehnoloških procesa dobijanja litijuma i bora.
 
"Ono što se na određen način krije, a to je dokazano, je da u toj jalovini ima arsena, a biće i drugih elemenata, poput bora", istakao je Stevanović.
 
On je podsetio da je Rio Tinto već pravio istražne bušotine iz kojih su se izlile podzemne vode na njive na kojima je potom zasađen kukuruz, koji je potom zakržljao ili uopšte nije izrastao.
 
"Tako se na najneposredniji način vidi kakav poguban uticaj na biljni svet imaju vode iz bušotina", rekao je Stevanović i pozvao sve da zamisle šta bi bilo da postoje količine takvog otpada koje se mere u milionima tona, i da se dese poplave poput 2014. godine.
  • Zdrav razum

    22.07.2021 10:32
    Marš sa Drine Rio Tinto!
    Potpuno je suludo da pored svih istupa naših stručnjaka koji upozoravaju na poguban uticaj budućeg rudnika i neslaganje naroda, ova Vlast i dalje podržava Rio Tinto i pošto poto ide na otvaranje rudnika koji nama ne donosi ništa osim propasti! Neverovatno!
  • Dr Miggyy

    20.07.2021 15:37
    НЕ ПРЕПУСТИ ГРЕШКЕ ДРУГОМ!
    Саветујем онима који се секирају о руднику које припрема Рио Тинто да нешто науче од промашаја у РТБ Бор у коме су уложене огромне паре, а загађење је чак и веће и опасније од пре реконструкције топионице. Овде се окривљују само Кинези, а наша кривица се заобилази. Наиме Србија је власник 33% некадашњег РТБ Бор и за толико смо ми одговорни и заслужни у загађењу не само Пека, већ и Бора и Мајданпека. Овде се не поминје гробар РТБ Бор Сосан, који има менторе у властима. Он је уништио сву индустрију осим производње бакра и злата и свео ту индустрију на 1938. године. Са 25.000 запослених је свео на 5.000 и у сагласности и учешћу владе, РТБ Бор је поклоњен Кинезима за неких триста милиона евра.Највећи кривац за загађење ваздуха над Бором је гробар РТБ Бор Спасковски. Он уместо да реши загађење Бора он је извршио реконструкцију топионице изградњом флеш пећи најмањег капацитета у свету, потрошио изнад пола милијарде евра, као да је изградио нову топионицу на ледини. У овом му помагали ментори и гребароши из власти. Због ових скупих промашаја Соса је заслужио вишегодишње робијање и да врати украдене паре држави. То исто заслужују и његови неуморни ментори.
  • True Detective

    19.07.2021 14:08
    Struka
    Imam veliku čast da sarađujem sa ovim čovekom. Zaista, svaki naučnik treba da se ugleda na Vladimira Stevanovića. To, nažalost, nije slučaj kod nas gde se i struka trudi da se dodvori političkim moćnicima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.