Helsinški odbor: Najnoviji nastupi Vulina udaljavaju Srbiju od EU

Helsinški odbor za ljudska prava saopštio je da najnoviji nastupi visokih funkcionera Srbije, posebno ministra policije Aleksandra Vulina, Srbiju sve više izoluju u regionu i udaljavaju od EU.
Helsinški odbor: Najnoviji nastupi Vulina udaljavaju Srbiju od EU
Foto: 021.rs
U saopštenju su ocenjene kao zabrinjavajuće poruke sa skupa povodom 13. godišnjice Pokreta socijalista, jednog od prvih predizbornih skupova za predsedničke izbore naredne godine, kome je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se nije ogradio od njih.
 
Podsetili su da je Vulin ponovio svoju tezu da je "zadatak ove generacije političara stvaranje srpskog sveta - da objedini Srbe gde god oni budu živeli" a da bi taj srpski svet nastao, Srbija mora da bude ekonomski uspešna, dobro vodjena, da ima vojsku koja je u stanju da sačuva i nju i Srbe gde god živeli.
 
"Poruka skupa je svakako, ne samo ujedinjenje svih Srba u jednu državu, već i da takvu Srbiju može sačuvati samo politika Aleksandra Vučića. Ovako otvoreno izvikivanje ratne politike okrenuto prema svim susedima, ujedno je i testiranje dokle se može ići u datim međunarodnim okolnostima, odnosno do kad će međunarodna zajednica tolerisati ovakvo ponašanje", naveli su u saopštenju.
 
Helsinški odbor je naveo da drsko izazivanje regiona i sveta veoma podseća na ponašanje Slobodana Miloševića kome je "godinama polazilo za rukom da svet stavi pred svršen čin na terenu".
 
"Zato pozivamo međunarodnu zajednicu da postavi crvene linije kada je reč o granicama na Balkanu i konkretizuje svoje već najavljene politike o sankcionisanju svih onih koji destabilizuju region", kazali su iz Helsinškog odbora.
  • Boss

    21.07.2021 09:20
    Ne znam
    Evropu ne zanima vlast u Srbiji jer je vlast diktatorska
  • Sloba53

    20.07.2021 09:47
    Čuva on svoj položaj koji može da ima samo u ovakvom nesistemu. Evropa mu je nebitna , bio bi on prvi za Evropu kad bimogao da radi ovo što sad radi, ali to tamo ne ide tako.
  • patologija

    19.07.2021 19:05
    @Djuri
    "Ma hajde, To i Madjarska kaze i druge zemlje sa dijasporom u ne bas prijateljskom susedstvu,pa nista,Normalno je da se cuva svoj narod..."
    Tebi je to normalno? Normalno ti je da se stvara i "mađarski svet" i "srpski svet", dva sveta a samo jedna Vojvodina?!? Kome će pripasri Vojvodina u tim vašim svetovima? Onom ko pobedi u nekom budućem ratu koji prizivate?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija