Olivera Zekić: Fotografije osakaćenih tela koje je pokazao Vulin su edukativnog karaktera

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić ocenila je da su fotografije žrtava kriminalne grupe Veljka Belivuka koje je na TV Pink u nedelju uveče prikazao Aleksandar Vulin "edukativnog karaktera".
Prema njenom mišljenju, te fotografije "treba i da uznemire i opomenu, kako bi svi shvatili koliko je neophodno boriti se protiv toga".
 
Podsećamo, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u nedelju je, gostujući u Hit tvitu na televiziji Pink, pokazao jezive fotografije osakaćenih tela žrtava kriminalne grupe Veljka Belivuka. Kada je slične fotografije prvi put pokazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, javnost je tražila hitnu reakciju Regulatornog tela za elektronske medije, ali je ona izostala.
 
Na pitanje da li će REM ovoga puta reagovati, Olivera Zekić kaže za "Danas" da se pre jeseni to neće znati, kao i da su, prema njenom mišljenju, prikazane fotografije "edukativnog karaktera".
 
"REM je na redovnoj letnjoj pauzi, što zapravo znači da nemamo redovna zasedanja do jeseni. Da li ćemo kao Savet reagovati, zavisi od izveštaja Službe za nadzor i analizu. Što se mog ličnog stava tiče, on je nepromenjen i glasi – kao što nikad ne bih zabranila i sankcionisala emitovanje scena stravičnih ratnih zločina, bilo da su počinjeni u Jasenovcu, Bratuncu ili na Kosovu, tako nikad ne bih zabranila ni prikazivanje ovih fotografija, jer široka javnost mora da bude upoznata sa aktuelnom situacijom u zemlji i opravdanošću borbe protiv kriminala", navodi Zekić.
 
Članica REM-a najavila prijavu protiv Pinka
 
Članica REM-a Judita Popović najavila je da će podneti prijavu protiv televizije "Pink" i ističe da je gnusno da se tako nešto prikazuje na televiziji.
 
"Objavljene fotografije bile su stavične i mislim da bi trebalo da se reaguje, ali sudeći po onome kako je sve prošlo prvi put u martu, kada se ta metodologija uvela na javnu scenu, ne očekujem reakciju. Mislim da je problem što su prošli put izostale dve ozbiljne reakcije, na osnovu čega je moglo da se nasluti da će stvari dalje da eskaliraju. Najpre, pravosuđe nije reagovalo, dok sa druge strane REM nije smatrao da se tu radi o zakonskoj povredi, koja bi tražila da se izrekne neka sankcija televizijama", kaže Popović za nova.rs.
 
Ističe i da ovakve stvari ne bi trebalo da se dešavaju u jednoj uređenoj državi.
 
"Mora da se reaguje, po zakonima. Da smo mi uređena država ne bismo dolazili u situaciju da reagujemo, jer do toga ne bi dolazilo. Mora da se predupredi, ali time što smo mi prošli put otvorili Pandorinu kutiju, to sad može da se radi bilo kad – bilo ko i na bilo kom nivou. A kao što vidimo, to se radi na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Ovo je, blago rečeno, gnusno", dodaje Popović.
  • Imre

    21.07.2021 15:49
    @ Rade; Siptar i kum su ubijeni u pokusaju da se odupru hapsenju,kao organizatori ubistva premijera Srbije.Gledali smo po deset puta ubistvo Kenedija,kao i dokumentarce sa ubistvom kralja Aleksandra.Ja ne shvatam sta vlast sa tim prikazivanjem zeli da postigne,za auto gol sam siguran.
  • slušajte, ljudi

    21.07.2021 13:55
    ... da Vam na crn nači opišem
    Mnogi pominju da se narod nije bunio kada su davno pokazivane slike ubijenih iz zemunskog klana, Stambolića, sa ratiša, i sl.

    To vreme datira odmah nakon decenijskog perioda kada smo bili pod toruturom Miloševića, ogromnim sankcijama, ratovima u okruženju, besparici, oguglali i opserisani od zdrave reakcije na neke stvaro koje bi se normalni ljudi u normalno vreme zgrozili.

    Pa gledali smo i domaće filmove kako su maljem ubijani Srbi u Bosni i Hrvatskoj, tako? I nije bilo haosa po novinama zbog tih scena.

    Vremena su se promenila, 2021 godina je, ne možemo porediti kako je nekada pre 20 godina nešto bilo OK a sada nam nije.

    Ljudi. Gospođo Olivera Zekić.

    Da li bi Vam bilo OK da su na slikama ubijenih, koje je vlast AV prikazivala, vaša deca, nebitno da li su krimaalci?

    Da li bi Vam bilo skroz OK da vidite slike svojih sinova kojima je odsečena glava, možda penih i tsetisi, kako su razbacni na podu, kako su sekire zabodene u njihovo telo.

    Da li bi Vam bilo OK da ne do boga nečiju ćerku neko ubije i raskomada, i vlast pokaže slike delova tela, odsečene grudi, noge, sve to sa "neka narod vidi šta se dešava, i treba da vidi".

    Osvestite se...
  • Rade

    21.07.2021 08:18
    Zaborav
    Što niste toliko napadali kad su Lukovića i Šiptara pokazivali 10 puta na dan ubijene i prebijene,tad je to normalno?ili je to demokratija?treba pokazati,da nebi bilo jadni osuđeni ništa krivi nisu!!!a ko neželi da gleda promeni kanal...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.