Bivši sudija: Ustav spreman na to da se uvede obavezna vakcinacija

Primena mera radi zaštite zdravlja ne diskriminiše antivaksere, jer su oni svojevoljno doveli sebe u situaciju da ugrožavaju vlastito i tuđe zdravlje.
Bivši sudija: Ustav spreman na to da se uvede obavezna vakcinacija
Foto: 021.rs (Ilustracija)
To je izjavio sudija u penziji Zoran Ivošević i naglasio da član 21 stav 4 Ustava predviđa da Srbija može uvesti potrebne mere, a da se to ne smatra diskriminacijom.
 
Kao bivši sudija Vrhovnog suda, on je za "Danas" analizirao odredbe Ustava Srbije i objasnio da se jednakost građana ne odnosi samo na prava, nego i na obaveze i odgovornosti.
 
Organi vlasti, primenjujući propise, moraju postupati jednako samo u jednakim situacijama, da bi u nejednakim situacijama postupali nejednako, ali srazmerno nejednakostima, ukazao je Ivošević.
 
"Tako se princip jednakosti građana oplemenjuje pravednošću", istakao je on i poručio da država mora da brine o svim građanima.
 
Po članu 24 stav 1 Ustava, ljudski život je nepovrediv, podsetio je Ivošević i upozorio da oni koji ne prihvataju vakcinaciju postaju rezervoari i prenosioci zaraze i tako ugrožavaju živote drugih ljudi.
 
Kako je predočio, oni zato zaslužuju da budu podvrgnuti opštim, posebnim i vanrednim merama predviđenim Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u koje spada i obavezna vakcinacija.
 
"Ustav je već spreman da bude primenjen, a zakonom predviđene mere čekaju da budu upotrebljene", zaključio je Ivošević.
  • Maca

    11.08.2021 22:25
    Ako proglasavas nesto obaveznim onda prihvatas kao drzava i posledice koje mogu da se dese. U tom slučaju, ne treba se potpisivati saglasnost za nešto što je obavezno.
  • Tito

    27.07.2021 18:12
    Sloboda izbora
    Ako sam.donro shvatio ne postoji razlika izmedju onog sto je primio i onog sto nije.primio.vakcinu.
    I jedan i drugi.mogu jefnako biti zarazeni i prenositi bolest.
    Jedino simptomi bolesti mogu.biti izrazeniji kod onog.sto nije.primio vakcinu.
    Znaci zaraznost je jednaka.a.mozda i veca jer.onaj ko je.primio.vakcinu.prenosi bolest a.ne zna da je ima.
    Problem je u opterecenju bolnica i zdravstvenog.sistema. ali.mi sad imamo.vise kovid.bolnica koje na pocetku nismo imali.
    Ja.poznajem.dve mlade osobe koje su pre.korone.bile zdrave i koje.su zbog celog ludila oko virusa izvrsila samoubistvo. Koliko je takvih slucajeva bilo ? Koliko je ljudi umrlo u srbiji zato sto.im.nije pruzena.druga lekarska.podrska itd....
  • @@pravo za ugrožavan

    22.07.2021 23:19
    To nisu moje metode, to su metode zapadnih zemalja kojima (valjda) stremimo. To nije "neviđeno" jer postoji u praksi u više zapadnih zemalja, pa ste čak i sami naveli jedan primer, kako je onda to "neviđeno"? Upravo vi niste svesni da NE MOŽETE svesno nekoga ugrožavati, a ponajmanje na mestu kakva je bolnica. Vidiš kako imam i ja velika slova? Hoćeš pravo da se ne vakcinišeš ali nećeš obavezu da ne možeš ugrožavati tuđe zdravlje - ne može. A vi samo nastavite sa vašim pretnjama kako ćete otići, pre neki dan je tako neka medicinska radnica pretila kako će otići u Italiju, jer je dovoljno glupa i neinformisana kao i o vakcinama pa nije svesna da ni u Italiji ne možeš raditi u zdravstvenoj ustanovi ako nisi vakcinisan.
    Izvinite što ne želim i ne mogu prihvatiti savet "pamet u glavu" od ludaka koji u 21. veku negiraju korisnost vakcina. Hvala vam na pažnji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija