Budi human: Ministarstvo uplatilo novac za lečenje malog Gavrila

Fondacija "Budi human" saopštila je danas da je "na namenski račun Gavrila Đurđevića proknjižena uplata Ministarstva zdravlja u iznosu od 35.589.763 dinara".
"Sav novac će biti korišćen za dalje lečenje malog Gavrila u skladu sa pravilnikom Fondacije", navodi se u saopštenju.
 
Gavrilova mama Nevena Đurđević prethodno je kazala da porodica do danas nije dobila uplatu od 370.000 evra za lečenje dečaka, koju je Ministarstvo zdravlja obećalo još 24. maja.
 
Ministarstvo zdravlja zatim je saopštilo da je novac za lečenje malog Gavrila obezbeđen, ali da ne može da se prebacuje bez jasne, zakonom regulisane procedure.
 
"Država ne može da prebacuje budžetska sredstva na račune koji su rukom ispisani ili na privatne račune lekara, što je slučaj sa malim Gavrilom", naveo je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
 
Kako je navelo Ministarstvo, "novac je odmah obezbeđen i još od tada stoji i čeka, ali kao u svakoj pravnoj državi novac iz budžeta ne može da se prebacuje bez jasne, zakonom regulisane procedure, koja nije uopšte komplikovana".
 
Lončar je ukazao da država nije u mogućnosti da novcem građana Srbije plaća zdravstvene usluge koje se, istog kvaliteta ili čak i bolje, mogu dobiti u Srbiji.
 
Dodao je da Srbija naročito nije u mogućnosti da plaća edukacije u inostranstvu i smeštaj u skupim hotelima roditeljima tokom tih edukacija, kad se iste takve edukacije mogu dobiti i na našim dečjim klinikama, na primer u Tiršovoj, što "roditelji malog Gavrila znaju vrlo dobro, jer im je jasno i nedvosmisleno rečeno".
 
"Mi nećemo izaći iz okvira zakona uprkos svim pritiscima i medijskim spinovima", naveo je Lončar i dodao da je novac za lečenje malog Gavrila obezbeđen i nijednog trenutka nije sporan, kao ni iskrena nada svih u uspešno lečenje dečaka.
  • Mala Mu

    23.07.2021 20:58
    ....
    Zašto u fondaciji nema Gavrila na spisku dece?
  • Svetlana

    23.07.2021 20:54
    Ova vlast stvarno nema kontakt sa stvarnoscu. Salju novac tamo gde je vec skupljen i dete vec krenulo sa terapijom, a mali Bosko mora hitno da dobije lek, a oni to uopste ne registruju. Sve rade pogresno i neblagovremeno. A tek objasnjenje zasto do sada nisu uplatili novac za malog Gavrila nema veze sa logikom.
  • Peka

    23.07.2021 20:39
    Vreme je
    Za novu organizaciju, nazalost. Da smo ok drzava, ne bi ni imali organizacije ovog tipa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.