Ministarka pokrenula ispitivanje odgovornosti sudije u slučaju vozača s Karaburme

Ministarka pravde Maja Popović podnela je danas zahtev Visokom savetu sudstva (VSS) da u skladu sa svojim nadležnostima preispita postojanje disciplinske odgovornosti sudije Radmile Đerić.
Ministarka pokrenula ispitivanje odgovornosti sudije u slučaju vozača s Karaburme
Foto: Pixabay
Sudija za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu Radmila Đerić je prošle sedmice odbila predlog tužilaštva da odredi pritvor L.G. koji se sumnjiči da je svojim automobilom na pešačkom prelazu na Karaburmi, 18. jula, udario dvoje dece pa pobegao, a jedno dete je nekoliko dana kasnije preminulo. Po žalbi tužilaštva, njemu je u petak određen pritvor odlukom krivičnog vanpretresnog veća suda.
 
U Ministarstvu pravde kažu da su za vođenje disciplinskog postupka nadležni disciplinski organi VSS - Disciplinski tužilac i Disciplinska komisija, koji na osnovu zakona treba da postupaju hitno kako vođenje disciplinskog postupka ne bi zastarelo u roku od dve godine od dana kada je disciplinski prekršaj počinjen.
 
Ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za disciplinski prekršaj, može se izreći javna opomena, umanjenje plate do 50 odsto najduže godinu dana, kao i zabrana napredovanja u trajanju do tri godine.
 
Međutim, pored ovih sankcija, ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za težak disciplinski prekršaj može biti pokrenut i postupak za razrešenje sudije, navode u Ministarstvu pravde.
 
Ističu takođe da sudija ne može biti krivično odgovoran za mišljenje koje je izneo u obavljanju sudijske funkcije.
 
Popović je u petak najavila ovaj zahtev, pored ostalog navodeći da "pritvor nije određen u situaciji kada je osumnjičeni nakon saobraćajne nesreće pobegao - napustio lice mesta, te u situaciji kada je postojalo više zakonskih razloga za određivanje pritvora".
 
Drustvo sudija: VSS da javno objasni kako radi pravosuđe
 
Društvo sudija Srbije pozvalo je danas Visoki savet sudstva (VSS) da javnosti objasni način funkcionisanja pravosuđa, a povod je slučaj zbog kojeg su se prethodnih dana okupljali građani na Karaburmi u Beogradu negodujući zbog toga što je vozač koji je usmrtio dečaka bio pušten da se brani sa slobode.
 
Društvo sudija traži od VSS da u skladu sa Ustavom i zakonima objasni da su sudovi samostalni i nezavisni u svom radu te da sudske odluke ne mogu biti predmet vansudske kontrole, već da ih mogu preispitati samo nadležni sudovi u zakonom propisanom postupku.
 
Društvo sudija podseća VSS da treba da ukaže da sudija ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje prilikom donošenja sudske odluke, osim ako se ne radi o krivičnom delu, odnosno kršenju zakona od strane sudije, kao i da je pritvor jedna od mera za obezbeđivanje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka.
 
"Pritvor se određuje kada se ovi ciljevi ne mogu postići blažim merama kao što su zabrana napuštanja boravišta, jemstvo, zabrana napuštanja stana i druge mere", navodi se u saopštenju Društva sudija i napominje da je zatvor kazna koja se izriče u zakonom određenim slučajevima, nakon okončanja krivičnog postupka.
 
Ove odredbe i njihovo poštovanje nužni su da bi se obezbedilo funkcionisanje pravne države i zaštita građanskih prava i sloboda i postoje u svakom demokratskom društvu, naglašava Društvo sudija.
  • Zdravko

    26.07.2021 18:21
    Pojeo vuk magarca
    Kao i sve u ovoj nasoj zemlji....ljudi mozemo mi da ovde s....po forumima koliko hocemo,ali vrana vrani oci ne vadi.Eventualno ce joj dati neku packu da nam zamazu oci i gle ona i dalje ostaje na funkciji,doceka sebi lepu penziju i uziva...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija