Ko je Svetozar Vujačić kojeg pominju Belivuk i Miljković - Karadžić, Kimi, Vidovita Zorka, Pink

Iako je advokat Svetozar Vujačić u javnosti prisutan već dugi niz godina, pažnju na sebe ponovo je privukao nakon što su objavljeni iskazi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.
Belivuk i Miljković osumnjičeni su za ubistva i trgovinu drogom. U svojim iskazima obojica pominju Vujačića, savetnika ministra Aleksandra Vulina i člana Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Kriminalci u iskazima tvrde da je Vujačić Miljkovićev deda.
 
Ove navode demantovao je Vujačićev sin Nikola za 021.rs, ali i sam advokat za N1. 
 
U Miljkovićevom iskazu koji je objavio Newsmax adria, on je Vulina upoznao preko svog dede Svetozara Vujačića. Upoznavanje se, kako tvrdi, dogodilo u noćnom klubu u Beogradu. Međutim, Vulin je odbacio ove navode, rekavši da bi tvrdnja da se upoznao sa Miljkovićem bila smešna "da nisu počinili toliko užasa". 
 
Vujačića je pominjao i Veljko Belivuk u iskazu koji je objavljen nekoliko dana pre Miljkovićevog.
 
"Ali da ne bismo zatezali, pošto je to Šefu (Aleksandru Vučiću) bilo bitno, Marko Miljković i ja smo se dogovorili da on ima kontakt sa njim, da ja ništa ne ispunjavam što Vulin traži, da ja budem u direktnoj vezi sa Šefom i preko drugih posrednika, a da Marko bude u vezi sa Vulinom, što je i bio preko dede Svetozara Vujačića", rekao je Belivuk u iskazu koji je objavio KRIK.
 
Međutim, sam Vujačić je govorio o Belivuku i Miljkoviću pre samo dve nedelje, u jednom od čestih pojavljivanja na televiziji Pink
 
"Istraga je morala da ide malo brže i da se podigne optužnica, da se ne čeka ne poslednji dan, već nije smeo da se čeka ni poslednji mesec. Imajući u vidu ono što sam ja rekao na ovoj televiziji, da je još pre tri meseca, što se tiče policijskog rada, a to je najvažniji deo posla bio, za Velju Nevolju, za... ovog... Marka... (Miljkovića dodaje Sarapa) Miljkovića, i za grupu od pet-šest njihovih saučesnika i saizvršilaca postojali su veliki i nesumnjivi dokazi i materijalni tragovi da su izvršili najmanje tri teška, monstruozna ubistva", poručio je Vujačić 11. jula ove godine.
 
Portal 021.rs razgovarao je sa Vujačićevim sinom Nikolom, koji je rekao da je tvrdnja kako je Miljković Vujačićev unuk najobičnija i lako proverljiva laž, dodajući da niko u njegovoj porodici nije poznavao Miljkovića. U međuvremenu se oglasio i Svetozar Vujačić, demantujući Miljkovićeve navode za N1.
 
"Ta izjava je toliko monstruozna da ne zaslužuje nikakav komentar jer ja veću laž i monstruozniju laž, a imam dosta godina, nikada nisam čuo...  U životu ja nisam video niti sam sa njima razgovarao reč, ni telefonom ni nikako, razumete", rekao je Vujačić.
 
Advokatski život
 
U tekstu "Ko je čovek", objavljenom u Glasu javnosti 2008. godine, navodi se da je Vujačić rođen 1949. godine u Dubrovniku, a da je osnovnu i srednju školu, kao i Pravni fakultet, završio u Beogradu. U advokaturi je, navodi se u istom tekstu, od 1983. godine. Otac je ćerke i sina.
 
Pred sudom je zastupao brojne poznate ličnosti. Početkom dvehiljaditih branio je Zorku Pucar, poznatiju kao Vidovita Zorka, koja je kasnije osuđena za prevaru, prenosi Istinomer.
 
Bio je zastupnik Dragiše Blanuše, bivšeg upravnika Centralnog zatvora, protiv koga je 2002. zatražena istrage zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj godinu dana ranije, kada je Slobodan Milošević izveden iz zatvora i prebačen u Hag. 
 
Zastupao je i Zorana Lilića, bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije. Podneo je 2003. krivičnu prijavu protiv glumice i tadašnje poslanice Nede Arnerić, zbog sumnje da je neko manipulisao njenom glasačkom karticom, pisao je Glas javnosti.
 
Bio je advokat Luke Karadžića, brata Radovana Karadžića. Nakon hapšenja bivšeg predsednika Republike Srpske, koji se godinama skrivao, postao je i njegov branilac. Branio je Borislava Ivanovića, optuženog da je pomagao u skrivanju Ratka Mladića, za šta je kasnije oslobođen. 
 
Takođe, bio je branilac i funkcionera JUL-a Siniše Vučinića, optuženog da je bio kolovođa grupe koja je pokušala da spreči hapšenje Slobodana Miloševića u kompleksu vile "Mir" na Dedinju, 2001. godine. Vučinić je oslobođen 2013. godine. Davao je izjave i kao branilac Dragana Džajića.
 
Jula 2005. otkazao je punomoćje Mališi Jeftoviću, "u međuvremenu osuđenom za obljubu i protivprirodni blud nad trogodišnjom devojčicom koja je zatim umrla". Tada je u saopštenju medijima naveo da "ni kao čovek, ni kao roditelj nije pronašao nijedan racionalan razlog da zastupa osumnjičenog, a da mu pri tom savest bude mirna, svestan da krši kodeks advokatske etike". Glas javnosti je pisao da su advokati tada smatrali kako bi trebalo da odgovara pred Komorom, "jer je njegov potez neprofesionalan i degradira profesiju".
 
Život u medijima
 
Na izborima u decembru 2000. bio je kandidat za poslanika na listi Srpske socijaldemokratske partije, čiji je predsednik bio Zoran Lilić. Lista nije prešla cenzus. 
 
U martu 2004. izjavio je da bi predsednik Socijalističke partije Srbije Slobodan Milošević uskoro mogao da postane član Srpske radikalne stranke. Nije se dogodilo.
 
Bio je učesnik osnivačke skupštine Srpske napredne stranke u oktobru 2008. Postao je član Glavnog odbora vladajuće stranke, a krajem 2020. godine imenovan je na funkciju savetnika ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina. 
 
Kada se na YouTube-u ukuca Svetozar Vujačić, korisnicima će se najpre prikazati njegova gostovanja u jutarnjim programima televizija Pink i Happy. Vujačić češće gostuje na Pinku, pa je tako u jutarnjem programu, od početka ove godine, bio barem jednom mesečno. 
 
Ovog jula na Pinku gostovao je već dva puta, između ostalog govoreći i o stvarima u vezi sa Belivukovom grupom, pominjući i Marka Miljkovića, što je navedeno na početku teksta. Iako o Belivuku i svom "nesuđenom unuku" nije imao lepe reči, situacija je bila drugačija kada su u pitanju vođa dela navijača Partizana Miloš Radosavljević Kimi i Đorđe Prelić, koji je osuđen zbog učestvovanja u ubistvu Brisa Tatona
 
"Sada je žiži javnosti to da će jedan Đorđe Prelić ili jedan Kimi Radosavljević naslediti Velju Nevolju i Marka Miljkovića. Tvrdim da to nije tačno, jer znam izvanredno te dečake, znam im roditelje. Tvrdim da oni nikakvi kriminalci nisu, ni Prelić, ni Kimi, već da su to primereni mladići", poručio je Vujačić u julu ove godine, dodajući da je Prelić na pravdi Boga osuđen, te da nije ni bio na licu mesta u trenutku ubistva Tatona. 
 
Radosavljević je početkom jula napadnut u Beogradu, a prema pisanju medija, pretpostavlja se da su ga napali pripadnici suparničke grupe "Principi" Veljka Belivuka. Bio je vođa navijačke grupe "Alkatraz", služio je zatvorsku kaznu zbog pretnji novinarki Brankici Stanković i bio je u sukobu sa klanom Veljka Belivuka, pisao je KRIK. Sumnja se da je pozadina sukoba za tribinu prevlast na tržištu droge.
 
Vujačić je pažnju medija privlačio i zbog izjava da će besplatno zastupati Milomira Marića, nakon što je ovaj u jutarnjem programu vređao profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Danijela Sinanija. Takođe, početkom ove godine komentarisao je na Pinku slučaj seksualnog zlostavljanja koje su prijavile mlade glumice, a u kontekstu svega govorio je i kako "ne isključuje mogućnost da Marinika (Tepić) prijavi Andreja (Vučića) da je silovao". To je izazvalo oštre reakcije dela javnosti.
  • Novosadjanin

    29.07.2021 15:03
    Al serete
    Neka mu gospodin ministar kaze statistiku koliko se objekata do sada legalizovalo ili treba da se legalizuje, a da su to individualni objekti u proseku 300-400m2 po objektu? Ako su te kuce grafilu siromasni i posteni ljudi, pa zasto nisu gradili kuce do 100m2? Vec visespratnice. Takmicili su se cija ce biti veca. Pogledajte Veternik, Futog, Adice, Klusu itd.. ba sta lice te kucerine. Da li je to sirotinja?????
  • Prokopije

    29.07.2021 12:36
    Nazvan je deda po godinama i izgledu,stoje dodao MOJ,verovatno zbog veze.
  • pape

    29.07.2021 10:45
    Aaaa, bre
    Kontam da Svetozar bez lije ljute izjutra, me može da funkcioniša. Tako da...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija