Revizor pita ministarstvo: Zašto nije upisana državna imovina od 18 milijardi dinara

Kapitalna ulaganja države kroz subvencije javnim preduzećima nisu, nakon završetka izgradnje, evidentirana kao imovina Republike Srbije.
Revizor pita ministarstvo: Zašto nije upisana državna imovina od 18 milijardi dinara
Foto: 021.rs
Na to su ukazali državni revizori posle kontrole finansijskih izveštaja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, preneo je N1.
 
Posledica je nepotpuno i netačno iskazana nefinansijska imovina države, što se odnosi na subvencije u visini od 18,4 milijarde dinara.
 
Ukupne subvencije javnim preduzećima preko ovog ministarstva u 2020. godini bile su nešto više od 60 milijardi dinara. Privatnim preduzećima date su subvencije u iznosu od 274,66 miliona dinara na ime nabavke taksi vozila.
 
Državni revizori kontrolisali su finansijske izveštaje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za 2020. godinu, dajući ocenu "mišljenje sa rezervom". 
 
Od šest izrečenih preporuka jedna se odnosi na to da se nepokretnosti iz projekta čije je finansiranje završeno, a koji se i dalje vode na računu "nefinansijska imovina u pripremi", uknjiže u poslovne knjige imaoca prava javne svojine nad tom imovinom i isknjiže iz poslovnih knjiga Ministarstva.
 
Ukupna vrednost subvencija koju je ministarstvo isplatilo prošle godine je 60,67 milijardi dinara, od toga 60,397 milijardi dinara za javna nefinansijska preduzeća i organizcije, a 274,6 miliona dinara za privatna preduzeća.
 
Korisnici ovih suvencija bile su Železnice Srbije, Infrastruktura železnice Srbije, Srbija voz, Putevi Srbije, Koridori Srbije, Aerodromi Srbije, a sredstva su data i za aerodrome u Nišu, Trebinju, Užicu i Kruševcu.
 
U izveštaju o reviziji navedeno je da je ministarstvo u 2020. godini prenelo sredstva subvencija "po osnovu usvojenih programa i izmena i dopuna programa" javnim nefinansijskim preduzećima i za potrebe izgradnje objekata koji bi trebalo da su u državnoj svojini Republike Srbije.
 
"Ministarstvo je u 2020. godini planiralo, izvršilo plaćanje i evidentiralo rashod po osnovu sredstava prenetih nefinansijskim preduzećima putem datih kapitalnih subvencija u iznosu od 18,4 milijarde dinara za potrebe izgradnje objekata koji se, u skladu sa Zakonom o javnoj svojini, smatraju dobrima u opštoj upotrebi u svojini Republike Srbije. Vrednost izgrađenih objekata iz sredstava kapitalnih subvencija nakon stavljanja u upotrebu ne vodi se u poslovnim knjigama Ministarstva, niti su nam u postupku revizije prezentovani dokazi da je ista uknjižena u poslovne knjige Republike Srbije", utvrdili su revizori.
 
Ministarstvo je privatnim preduzećima na ime subvencija isplatilo 274.656.000 dinara.
 
"Navedena sredstva su isplaćena na osnovu Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke putničkih vozila za potrebe taksi prevoza kao javnog prevoza."
 
Državni revizori podsećaju da je reč o pojedinačnim subvencijama od 8.000 evra po nabavljenom taksi vozilu. 
  • krčmar

    01.08.2021 18:56
    I nikom ništa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.