U Srbiji nema sladoleda i voćnih jogurta koji su u Hrvatskoj povučeni sa tržišta

Na tržištu u Srbiji se ne nalaze sporni voćni jogurti i sladoledi, koji su zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu, povučeni u Hrvatskoj.
U Srbiji nema sladoleda i voćnih jogurta koji su u Hrvatskoj povučeni sa tržišta
Foto: Pixabay
To je za Euronews Srbija potvrdio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
 
Kako je rekao, sporne pošiljke nisu stigle do Srbije, pa zbog toga i nema reakcije.
 
"Ovi proizvodi se ne nalaze u Srbiji, što je potvrđeno i na RASFF, koji inače odmah šalje notifikacije i vesti ukoliko je nešto sporno. Reč je o evropskom informacionom sistemu za kontrolu pošiljki hrane, tako da možemo da potvrdimo da kod nas nije stigla isporuka tih spornih sladoleda i voćnog jogruta", rekao je Nedimović za Euronews Srbija.
 
Kako je obajsnio, ukoliko se utvrdi da je određena hrana sporna, odmah iz Brisela stiže obaveštenje zemljama u koje je pošiljka i stigla.
 
"Preko RASFF se odmah vidi gde je i kod koga stigla sporna hrana. Kod nas je nema. Poslednji put smo imali takvu pošiljku iz Rumunije i odmah smo reagovali tako što smo je odmah povukli sa tržišta. I u ovom slučaju je bilo reči o voćnom jogurtu", rekao je Nedimović.
 
Sa tržišta u Hrvatskoj je, odmah nakon reakcije njihovog Ministarstva poljoprivrede, povučeno nekoliko proizvoda: "Dukatos jogurt crni ribiz 150g" i "Dukatos jogurt naranča cimet 150g" određenih rokova trajanja. 
 
Inače, proizvodi koji su povučeni sa hrvatskih polica, kako ističe Ministarstvo poljoprivrede, nisu u skladu s Uredbom Komisije (EZ) o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u ili na hrani. Pored ove dve vrste jogurta, još neki proizvodi nisu više u prodaji. 
 
Ministarstvo poljoprivrede kaže da su povučene i četiri vrste sladoleda. Kako navodi Index.hr u pitanju su sladoledi Snikers, Twix, Bounti i M&Ms, a iz supermarketa povučeno je pet ukusa sladoleda austrijskog proizvođača Froneri.
 
Šta je etilen oksid i zbog čega je opasan? 
 
Etilen oksid je zapaljivi bezbojni plin slatkastog ukusa koji se koristi prvenstveno u proizvodnji hemikalija, navodi Index.hr. On se inače u manjim količinama koristi kao pesticid i sterilizator.
 
Inače, hrana kontaminirana ovim spojem dosad je u EU najčešće dolazila iz Indije, gde je korišćenje etilen oksida u prehrambenoj industriji dopušteno. Španska agencija za hranu je reagovala na ovo i zahtevala da sve članice EU odmah zabrane njegovo prisustvo u hrani.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija