Novi detalji optužnice protiv Belivuka: Pet ubistava i silovanje jednog mladića

Tužilaštvo za organizavani kriminal (TOK) podiglo je prošle nedelje optužnicu protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kao i još 29 pripadnika njihove kriminalne grupe.
Novi detalji optužnice protiv Belivuka: Pet ubistava i silovanje jednog mladića
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Na teret im se stavlja pet ubistva i jedno silovanje mladića, rasturanje droge, oružja, a portal Nova.rs  objavio je detalje optužnice za koje upozoravaju da su uznemirujući.
 
Kako prenosi Nova.rs, optužnica je podignuta protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojše Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejan Tešića, Nikole Spasojevića, Nemanje Đurića, Nemanje Lakićevića, Marka Andrića, Vlade Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađane Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikole Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Alekse Šejića, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Alekse Dunjića, Vojislava Đorđevića, Alekse Stošića, Vladimira Dimitrijevića.
 
Oni su okrivljeni da su u periodu od početka 2019. do 4.2.2021. godine organizavali kriminalnu grupu (OKG), pod paravanom navijačke grupe "Principi". Grupa je delovala po navodima i uputstvima vođa ove OKG, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, odnosno, gde, kada i na koji način treba da se otme i liši života, kao i gde će se droga stavljati u protmet.
 
Naloge su prenosili preko aplikacije "Skaj". Aplikaciju su koristili pod kodnim imenima Belivuk - Soprano, Miljković - Leon i Kratos, Lalić - Bari, Budimir Marko - Katona, Budimir Miloš - Ares, Draganić - Brale i Boske, Janković - Hel, Đurić - Tajson, Spasojević - Topalović, Tešić - Fleš, Hrvatin - Anakin i Leo Leku, Lakićević - Džeri, Stefanović - BMW, Grek - Ragnarot, Dimitrijević - Šeprtlja, Ivanonski - Engri, Karapandžić – Salvatore, Vučeljić - Struja, Andrić - Disenador, Stošić - Riven.
 
Krivična dela činili su u Ritopeku, ulica Livadice 3, u posebnoj prostoriji koju su nazvali "klanica", u kojoj su instalirali industrijsku mašinu za mlevenje mesa, kojom su mleli tela ubijenih. U toj prostoriji su pod i zidove prekrili najlonom, a nakon ubistava su prostoriju i mašinu čistili hemijskim sredstvima kako bi sprali dokaze, odnosno biološke tragove, prenosi Nova.rs.
 
U vikendici su držali veliku količinu oružja, eksplozivnih materija, minsko-eksplozivnih sredstava, vatrenog oružja i municiju. Takođe, prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal, koji su napisali optužnicu na 322 strane, Belivuk i Miljković su koristili blindirano vozila marke "audi a8".
 
Prvo ubistvo - Aleksandar Gligorijević zvani Puki
 
Prema navodima TOK, 16. 6. 2020. godine, nakon saznanja da Aleksandar Gligorijević odaje informacije o kretanju i planovima članova OKG, kao i da navodno planira, sa pripadnicima suparničke navijačke grupe, snajperskom puškom napad na život i telo Belivuka, okrivljeni su ga na svirep i podmukao način lišili života.
 
Namamili su ga pričom o kupovini povoljne droge da se sastane s Markom Budimirom u Beton Hali, koji ga je po zadatku Belivuka dovezao u Ritopek. Okrivljeni su imali radna odela, čizme, koje su koristili.
 
Belivuk, Draganić, Spasojević, Janković, Lalić, Miloš Budimir su ga ubili, isekli na komade, samleli i njegove delove tela bacili u Dunav. Stvari su potom polili benzinom i spalili, dok su prostoriju koju su koristili za vršenja najtežih krivičnih dela očistili hemijskim sredstvima.
 
Drugo ubistvo - Goran Veličković Goksi
 
Prema navodima Tužilaštva, 3. 8. 2020. Veljko Belivuk, Marko Miljković, Miloš Budimir, Janković, Đurić, Lalić, Spasojević, Tešić, Hrvatin i Draganić ubili su Gorana Veličkovića. Namamili ga u Višegradsku ulicu pričom oko navodne kupovine oružja.
 
Nakon sastanka, Hrvatin i Veličković su seli u isto vozilo, a potom su se uputili na dogovoreno mestu s navodnim prodavcem oružja. Ostali pripadnici OKG su ga savladili uz povike "Policija", a potom Veličkovića ubacili u tovarni deo pik apa i odvezli u Ritopek - vikendicu opremljenu najsavremenijim video-nadzornom, koju im je na korišćenje ustupio okrivljeni Draganić.
 
Mučili su ga, tukli, čupali mu nokte, jer je navodno želeo da ubije Miljkovića i Belivuka. Zatim ga je Miljković sekirom u glavu udario i odsekao mu glavu. Na izmasakriranom telu napisali su “Korać p****”, a te fotografije slali kontakt brojevima Veličkovića i međusobno delili uz poruku “Vidi, lutko, Meksiko u sred Beograda”. Potom su ga samleli i bacili u Dunav.
 
Treće ubistvo - Lazar Vukićević
 
Nakon saznanja da je Lazar Vukićević navodno vršio opservaciju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, pripadnici OKG su ga lišili života 14.10.2020.
 
Dok su se Belivuk i Miljković nalazili u Crnoj Gori, koristeći kriptovani telefon Mila Radulovića, visoko pozicioniranog pripadnika suprotstavljene kriminalne grupe s kojom je Vukićević sarađivao, namamili su ga na sastanak.
 
Miljković i Belivuk su tražili preko telefona da pripadnici OKG budu "posebno surovi prema njemu" uz poruku: "Neka pati najviše".
 
Vukićevića su namamili preko kriptovane poruke uz reči da je Belivuk otet i da ga treba likvidirati.
 
Nakon što su ga namamili u kuću u Ritopeku, Srđan Lalić mu je vrelom peglom prelazio preko tela. Draganić, Budimir Miloš, Đurić su mu stavili svi zajedno gumeno crevo u usta, pustili vodu i ugušili, tj udavili. (pojedine detalje redakcija Nova.rs odlučila je da ne objavi zbog uznemirenja javnosti).
 
Sa njima zajedno je sutra i Hrvatin sekao telo, koje su potom samleli i bacili u Dunav.
 
Četvrto ubistvo - Zdravko Radojević
 
Od 30. 10. 2020. do 10. 11. 2020. pripadnici OKG su pratili, a potom i lišili života Zdravka Radojevića. I to tako što su ga namamili na sastanak 10. 11. 2020. godine, tako što se Miljković preko telefona predstavljao kao lažni prodavac oružja.
 
Lakićević je iskoristio poznanstvo govoreći Radojeviću da mu je ugrožena bezbednost i dao mu na korišćenje automobil, putem koga su ga okrivljeni lakše pratili.
 
Namamili ga u blizini JP „Lasta“, gde se sastao s navodnim kupcem oružja Jankovićem. Odatle su potom krenuli ka mestu gde se navodno nalazilo oružje. Na uključenju na autoputu ostali pripadnici OKG su blokirali Radojevićev automobil, a potom ga odatle prevezli u kuću u Ritopek.
 
U kući su ga vezali, uzeli kriptovani telefon, koji je koristio, prinudili ga da ga otključa, kako bi videli s kim je u kontaktu, zatim mu dali pištolj u ruke, kako bi ostali njegove tragovi i istog dana pucali na kuću Budimira Marka. Ovo su učinili kako bi se naknadno stekao utisak da je Radojević zbog toga navodno pobegao i nestao.
 
Skinuli su ga, vezali, postavili dasku ispod glave i Veljko Belivuk ga je udario sekirom u vrat i odsekao mu glavu. Zatim su Hrvatin, Budimir, Draganić, Janković i Belivuk isekli njegovo telo, stavili u industrijsku mašinu za mlevanje mesa, a potom delove tela bacili u Dunav.
 
Pripadnici organizovane kriminalne grupe su potom prisvojili Radojevićeve automobile – dva mercedesa, rendž rover i škodu kargo.
 
Peto ubistvo - Milan Ljepoja
 
Prema navodima Tužilaštva za organizovani krimina, 9. 12. 2020. pripadnici ove kriminalne grupe ubili su Milana Ljepoju jer je navodno bio pripadnik suparničke kriminalne grupe, koja je učestvovala u pokušaju ubistva Radoja Zvicera u Ukrajini, sa kojim su Belivuk i Miljković bili u prijateljskom odnosu.
 
Namamili su ga pričom o kupovini blindiranog vozila, a Ljepoja je prihvatio ovu lažnu ponudu. Tako su 8. 12. 2020. u dvorište dovezli blindirani BMW da bi izgledalo uverljivije.
 
Tukli su ga, mučili, ispitivali o delovanju suparničkih kriminalnih grupa i o navodnom učestvovanju u ubistvu Zvicera.
 
Belivuk, Hrvatin, Lalić i Janković su stezanjem kese navučene preko glave i žicom oko vrata su ubili Ljepoju, fotografisali njegove izmasakrirano telo, a potom slike slali kontaktima iz njegovog telefona, koji je bio otključan tako što su ga prinudili da to učini.
 
Silovanje i tri dana mučenja u Humskoj
 
Dana 8. 9. i 10. avgusta 2020. u restoranu u Humskoj, u prostorijama ispod tribine, pojedini pripadnici ove OKG su silom odveli i maltretirali I.S, koji je preživeo stravično mučenje.
 
Šejić Aleksa, Mijat Simeunović i Lukić Selak Miloš zatekli su I.S. ispred restorana s telefonom u ruci i na silu ga uvukli u prostorije.
 
Zahtevali su da im kaže ko ga je poslao i optuživali ga da je cinkaroš, da ih snima, prati, i da sve to radi za navijačku grupu "Alkatraz". O tome su obavestili Miljkovića i Belivuka, zaključali ga u prostorije koje su koristili, držali vezanog tri dana i naizmenično ga tukli.
 
Tukli su ga drvenom motkom, koju su polomili od udaranja, jer je navodno "nameštao" vođe grupe. Aleksa Šejić ga je silovao. (pojedine detalje redakcija Nova.rs odlučila je da ne objavi zbog uznemirenja javnosti)
 
Inače, Šejić je, prema navodima Tužilaštva za organizani kriminal, radio kao konobar u Humskoj, a zadatak mu je bila i prodaja narkotika u pomenutom kafiću.
 
Oštećeni je ispričao i da su mu pripadnici OKG u telefonu našli broj ubijenog vođe navijača Ljubomira Markovića Kića i Pere "Alkatraza".
 
Raketni bačaci, granate, plastični eksploziv
 
Inače, prilikom pretresa vikendice u Ritopeku zaplenjena je velika količina oružja i municije. Zaplenjene su automatske puške, poluautomatske puške, malokalibarske puške, pištolji, lovačke puške, startni pištolji, pumparice, revolveri, plastični eksploziv, granate, mine, ručni raketni bačac, detonatorske, kapisle…
 
Belivuk i Miljković ćutali, pa okrivili vrh države
 
Većina pripadnika OKG je na saslušanju u februara odabrala da se brani ćutanjem, dok su pojedini od njih, koji su izneli odbranu, negirali krivicu.
 
Vođe OKG Belivuk i Miljković su svoje odbrane pred tužiocem izneli jula ove godine, okrivivši državni vrh, odnosno predsednika Aleksandra Vučića i ministra policije Aleksandra Vulina, da su znali za delovanje ove grupe. Istakli su da su činili usluge za državu, dodavši da će brojen dokaze koji ukazuju na to izneti u narednom delo postupka.
 
Inače, prema navodima Tužilaštva za organizavani kriminal, od 31 osobe, tek njih 11 je dolazilo u vikendicu u Ritopeku. Reč je o užem krugu saradnika Belivuka i Miljkovića, u koje su vođe ove OKG imale poverenja.
  • Kokokoskov

    06.08.2021 18:32
    Stani bre, slali su slike klanja zrtvinim kontaktima i to za nekoliko ubistva? Pa jesu li ti kontakti prijavili to policiji? Da li je policija reagovala? Kako je moguce da nisu mogli da lociraju mesto sa danasnjon tehnologijom, gde privatnost ne postoji? Aja cirkusa
  • Novosađanka

    06.08.2021 16:36
    Ta nemojte kasti
    Nema organizovanog kriminala bez zaštite vlasti. Sad da čujemo ono glavno, manite se selektivne pravde. Razrešenje, odgovornost i zatvor za sve one koji su organizovali i štitili ove ljude, da ne kažem i asfaltirali put do kuće u Ritopeku. Ovo je tek početak, a sada hajdemo u susret većim ribama iz ove priče!
  • DD

    06.08.2021 16:01
    Inače izbegavam ovu celu priču jerm i je mučno da čitam, ništa nisam do sada čitao. Sad sam ovo pročitao i pokajao se, muka mi je. Ne znam šta bih rekao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.