Batut: Pоtvrđеnа dvа slučаја grоznicе Zаpаdnоg Nilа u Srbiјi

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je da su do 6. avgusta registrovana prva dva potvrđena slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, koja su se završila smrtnim ishodom.
Batut: Pоtvrđеnа dvа slučаја grоznicе Zаpаdnоg Nilа u Srbiјi
Foto: Pixabay
Oboljenja su registrovana kod osoba muškog i ženskog pola, starosti 63 i 50 godina sa pridruženim hroničnim oboljenjima, iz Južnobačkog i Sremskog okruga.
 
Na osnovu izveštaja Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju od 27.7.2021. godine, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima Culex pipiens sa šest lokacija na teritoriji Pančeva i  dve lokacije na teritoriji grada Beograda.
 
Do 30.7.2021. godine i u zemljama Evropske unije (EU) prijavljeno je obolevanje od groznice Zapadnog Nila, u Italiji. Od početka sezone 2021. godine u zemljama EU prijavljena je jedna epidemije izazvana virusom Zapadnog Nila među konjima. Epidemija izazvana tim virusom nije registrovana među pticama.
 
Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca. Za naše geografsko područje karakteristično je da oni postaju aktivni u proleće, (mart/april), a period njihove intenzivne aktivnosti je od kraja maja do septembra.
 
Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.
 
Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana u Srbiji krajem jula meseca 2012. godine. U periodu od 2012. do 2020. godine na teritoriji Republike Srbije registrovano je ukupno 1032 slučajeva groznice Zapadnog Nila. U istom periodu beleži se i 98 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.
 
Tokom sezone nadzora 2020. godine u Srbiji nisu prijavljeni slučajevi obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija