U Srbiji se i dalje reklamira Skaj aplikacija: Privatno i sigurno kao šapat

Država, kako poručuje ministar policije Aleksandar Vulin, još nema odgovor na pitanje da li je, osim pripadnika klana Veljka Belivuka, neko iz političkog života koristio Skaj telefon.
U Srbiji se i dalje reklamira Skaj aplikacija: Privatno i sigurno kao šapat
Foto: Pixabay
On navodi da postoje određena operativna saznanja i da će taj proces potrajati.
 
N1 podseća da je, ranije ove godine, sajt kompanije koja je lansirala aplikaciju za šifrovanu komunikaciju Skaj oborio FBI i svakog korisnika koji pokuša da mu pristupi sačeka obaveštenje da je stranicu ugasio FBI.
 
Uz poruku: privatno i sigurno kao šapat, u Srbiji i dalje postoji sajt koji promoviše Skaj aplikaciju. Uz objašnjenja da razmenjeni sadržaj mogu da čitaju jedino pošiljalac i primalac i da je hardver otporan na hakere, ide i detaljan cenovnik usluga.
 
Međutim, kontakt je fiktivan – navedena je adresa koja ne postoji u Beogradu i broj telefona za koji se i bez ukucavanja može zaključiti da je neispravan, piše N1.
 
Sama aplikacija, kažu stručnjaci, nije dizajnirana da bi se njome isključivo koristili kriminalci, ali su te grupe ljudi u toj tehnologiji očigledno pronašli korist.
 
"Samo korišćenje ove aplikacije, odnosno ovog programa nije protivzakonito i korisna je u mnogim slučajevima kada neko želi da zaštiti komunikaciju, ali je ona masovno bila korišćena od strane kriminalaca u raznim državama. Ono što takođe znamo jeste da preko nje nije moglo da se razgovara, već su isključivo mogle da se šalju poruke, sadržaji i glasovne poruke", navodi novinarka KRIK-a Bojana Jovanović.
  • IT security

    08.08.2021 08:39
    @Grbavi
    I da, i ne... za sve rečeno.
    Šta je "Sky ECC" radio?
    Koristio je "symmetric-key encryption" (AES-256-bit) kroz 512-bit ECC ("Elliptic curve cryptography"), između uređaja i "centrale-servera", koji bi onda prosledio poruku drugim setom AES/ECC ključeva.

    Teorijski AES-256-bit sam po sebi je adekvatan RSA-2048-bit ključu, a uz ECC-512-bit (analog RSA-4096-bit) i dobro filtriranim "prime" brojevima, teorijski nema procesora koji to može dekriptovati tokom postojanja svemira...

    Teorijski. Ali...

    Sem ukoliko "super-kompjuter" koji je na raspolaganju, ima ruske post-Nojman CPU jedinice, npr 64-cell "MultiClet".
    Poznata mašina sa 14K ovih procesora, "čita" RSA-4096-bit za oko 2 (dva) minuta... Jeste, ruski CPU, ali mašina radi u NSA.

    A navodno ima jedna ista takva i ovde na farmi u Zemunu, ali za potrebe CIA, mada je koriste i FBI za unapređeni "omnivore", a ponešto daju i nama... Što je druga i duga priča.

  • Plavi 9

    08.08.2021 08:23
    Ako hoces da pricas poverljivo, ostavite mobilne i odete u setnju fruskom gorom.

    Postoji i opcija koju su pre 10-12 godina koristili tzv politicki analiticari desne provijencije koji trenutno participiraju u upravnim odborima javnih medijskih servisa: do iznemoglosti su se setali straftom zmaj jovina - dunavska i konspirativno razmenjivali misljenja. Popijes pice u gradu, a oni prodju 4 puta pored tebe.
  • Mile rent-a mozak

    08.08.2021 07:40
    Ima na akciji, uz paket Open Balkan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.