Zlatni vaterpolisti se spremali u Sloveniji, obećani bazeni zarasli u korov, Vučić preuzima krivicu

Najbolji tim sveta - vaterpolisti Srbije, ni za ove Olimpijske igre nisu mogli da se pripremaju u svojoj državi.
Zlatni vaterpolisti se spremali u Sloveniji, obećani bazeni zarasli u korov, Vučić preuzima krivicu
Foto: FoNet/AP
Kamen temeljac za Nacionalni vaterpolo trening centar položen je 2016. godine, a položio ga je bivši vaterpolista i aktuelni ministar sporta Vanja Udovičić.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, međutim, priznaje da je on kriv što vaterpolisti ni pet godina kasnije nemaju svoj centar.
 
Posle Evropskog prvenstva 2016. godine, kada su "Delfini" u Areni bili po ko zna koji put zlatni, bazeni u kojima su tada igrali sele se u Vrnjačku Banju, gde je trebalo da bude napravljena njihova kuća.
 
"Dugo sam slušao priče o vaterpolo trening centru, dugi niz godina, a danas imam priliku kao ministar omladine i sporta da započnemo radove na izgradnji vaterpolo nacionalnog trenažnog centra", rekao je ministar Vanja Udovičić 2016. godine.
 
Nacionalni vaterpolo centar u Vrnjačkoj Banji danas izgleda zapušteno. Nije poznato ni da li su bazeni upotrebljivi, ali je jasno da je sve obraslo u korov i da centar nije odmakao dalje od kamena temeljca, prenosi N1, dodajući da su svi obećani rokovi probijeni.
 
"Svima su puna usta vaterpola posle svakog takmičenja, pogotovo posle svakog zlata koje su osvajali, a mi 20 godina, kažem mi jer sam bio deo tog vaterpola i Vaterpolo saveza sam i danas i mi nemamo svoju kuću 20 godina", priča bivši vaterpolista Danilo Ikodinović.
 
Ikodinović za N1 objašnjava da su bazeni koji su planirani za zatvoreni prostor izneti napolje, kao i da sada mora da se počne sve ispočetka. Za vaterpolo bi, kako ocenjuje, ovo bilo veoma važno, jer igrači ne bi morali da idu u drugu državu na pripreme.
 
"Slovenci se hvale kako su oni pripremali olimpijskog šampiona i s pravom se hvale. To jeste tako, vaterpolo stalno ide u Sloveniju, jer tamo imaju super uslove, Mi smo ovde u Vrnjačkoj Banji mogli da imamo divne uslove. Ovaj Nacionalni centar je mogao da služi i rekreativcima i poluamaterima i amaterima, školskom sportu, svima. Ovo nije bilo namenjeno samo za selekciju i bilo bi rentabilno mnogo više nego fudbalski stadion od 250 miliona evra. Rezigniran sam, obećano je započeto, potrošen je silan novac - 2,5 miliona evra", dodaje Ikodinović.
 
Obećanja nisu stigla samo pre pet godina. Ona su se se obnavljala u svakoj izbornoj kampanji i svaki put kada bi vlast stigla u Vrnjačku Banju.
 
Kamen temeljac postavljen 2016, u julu 2018, prilikom posete Vrnjačkoj Banji, predsednik Srbije obećao je domaćinima da će iz državne kase biti izdvojeno milion evra za pokrivanje bazena, koji će predstavljati budući Nacionalni vaterpolo centar. Uz to obećanje, on je izrazio nadu da će u tom centru trenirati naši, ali i inostrani vaterpolisti i da će tu plivanje učiti i vežbati deca, možda buduće zvezde ovog sporta.
 
Predsednik Srbije sinoć je ugostio sve sportiste koji su osvojili medalje na Olimpijskim igrama. Ponovo su pala nova obećanja za ulaganje u razne sportove, ali i jedno priznanje.
 
"Ja sam kriv, da ne kažu da je neko drugi kriv, što smo stali sa onim u Banji, znam da to vama nije toliko zanimljivo koliko Beogradski centar koji treba da košta 14 miliona evra, uradićemo i jedno i drugo. Sam sam kriv što nisam kontrolisao stvari u Vrnjačkoj Banji od početka do kraja, jer prepustite drugima, mislite da oni to mogu na dnevnom nivou da kontrolišu, ali sad vidite da ne mogu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
U nadležnosti predsednika Srbije nije da kontroliše radove na bilo kojoj izgradnji, napominje N1, ali ako kaže da je odgovornost njegova, pitanje je zašto ne saopšti građanima i gde je otišlo oko dva i po miliona evra, ko će za to odgovarati i ko će taj novac vratiti u državnu kasu.
 
Dok ne stignu odgovori na ta pitanja, aktivni vaterpolisti svoju kuću željno iščekuju.
 
"Definitivno je to ono što nedostaje vaterpolu u Srbiji. Međutim, što se tiče svih ostalih stvari, ja vidim pozitivnu sliku. Sledeće godine ćemo imati jednu od najjačih liga u Evropi. Verujem da ćemo u budućnosti imati još više vaterpolista i da ćemo nastaviti kontinuitet ovih rezultata", poručio je reprezentativac Srbije Branislav Mitrović.
  • Mitke 83

    12.08.2021 14:48
    Ma ajte
    Molim vas pa to bi bilo zavrseno sigurno ,da ridji Djiki nije potkopao temelje...Djilase lopove
  • /

    12.08.2021 09:16
    /
    ima ono 'pocujte srbi'
  • Novosadjanka

    12.08.2021 08:39
    Ko je kriv
    Ko je kriv za stanje u Novom Sadu? Hoce li neko pritegnuti gradonacelnika, pozvati ga na odgovornost? Blizi se jesen/zima, deca nece imati gde da treniraju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.