Ministar Dmitrović: Šta mi muškarci treba da damo toj ženi da bi rodila treće dete

Ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović izjavio je da je u 90 odsto slučajeva u borbi protiv negativnog prirodnog priraštaja presudna uloga žene.
On je za TV Prva rekao i da ljudima dete više nije centar sveta nego je to hedonizam.
 
"Ovo što mi imamo ovde nije ništa novo. Svi imamo ovaj problem. Ovo je posledica civilizacijskog hoda i pristupa životu. Od jedne pozicije u kojoj je dete bilo centar sveta, došli smo zahvaljujući tom civilizacijskom hodu da dete više nije ni blizu vrha. Prevladao je hedonizam. Nije više san mladih da imaju četvoro dece, nego 'imaću dve kuće, jahtu, putovaću po svetu", kazao je Dmitrović.
 
Naveo je da je "jako bitna uloga žena u borbi protiv negativnog priraštaja". 
 
Na konstataciju voditeljke da nije samo do žena, Dmitrović je odgovorio: "Nije do vas u onih 10 odsto, a u 90 odsto jeste".
 
Nastavio je da su žene doživele potpunu emancipaciju i kao primer naveo da 72 odsto srpskog pravosuđa čine žene.
 
"Žene su doživele potpunu slobodu. Da bude akademik, najbolji matematičar, ekonomista, da se ostvari na svakom polju. Šta mi toj ženi, mi muškarci, mi društvo, država, treba da damo da bi ona donela odluku da rodi treće dete", upitao je ministar.
 
Istovremeno je naveo i da žene imaju problem sa poslodavcima, te da su neki poslodavci tražili devojkama da potpišu ugovor kojim se obavezuju da u narednih 10 godina neće ostati u drugom stanju, a, govoreći o predlogu da se mladim roditeljima da 5.000 evra za novorođenče, naveo je da finansijski deo jeste važan, ali ne i presudan.
 
"Treba da se vidi da li budžet to može da izdrži. Nemamo veći problem od toga. Izaći ćemo na jesen sa tim predlozima", naveo je Dmitrović i dodao da je, kada je reč o velikim migracijama iz sela u gradove, "to kraj nacije i države" i ponovio da je "žena ta koja odlučuje".
 
"Žene nisu mafijašice"
 
Pokušaj da se višedecenijski problem pada nataliteta reši zakonom koji je svojevremeno predstavljen kao borba protiv porodiljske i trudničke mafije doživeo je debakl, a žene nisu mafijašice koje kada požele da postanu majke imaju za cilj da ojade državnu kasu, poručilo je udruženje Mame su zakon ministru Radomiru Dmitroviću.
 
Udruženje ističe da većina žena rađa dete ili decu jer to želi i kada misli da su se za to stekli uslovi, u dogovoru sa partnerom.
 
"Mnoge žena pogađaju odredbe lošeg Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i ne ohrabruje ih da se odluče za novi korak u životu. Sa tim nemaju veze ni emancipacija, a ni insistiranje na ravnopravnosti kako vi u izjavi diskretno sugerišete", poručilo je udruženje ministru.
 
Navode da dete nije samo briga majke, već i oca i da zato emancipacija žena neminovno dovodi i do emancipacije muškaraca koji sve više žele i preuzimaju obaveze koje su u patrijarhalnim okvirima bile strogo rezervisane isključivo za žene.
 
"Zakon i nespretne izjave zvaničnika Vlade Srbije nanele su ogromnu štetu i poljuljale poverenje u sistem i državu u najosetljivijem periodu života i stvorile dodatnu nesigurnost kada je o proširenju porodice reč", ocenjuju u udruženju Mame su zakon.
 
Dodaju da očekuju da će Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom biti izmenjen tako da se fokus pronatalitetnih politika promeni sa porodica koje imaju troje i više dece na porodice koje čekaju prvo ili drugo dece, garantuju naknade najmanje u visini republičkog minimalca tokom čitavih godinu dana odsustva sa posla nakon rođenja deteta, a ne samo tokom prva tri meseca, kao i da se, između ostalog, prestane sa diskriminacijom žena koje samostalno obavljaju delatnosti.
 
"Kao što vidite, ministre, do države je. Ne tražite krivca u ženama", poručilo je to udruženje.
  • Demografsten

    17.08.2021 06:23
    Price da zene (a i muskarci) ne prave decu zbog finansijske situacije ili jer im drzava ne pomaze, su miki maus price za malu decu.
    Da nije tako bogate zemlje bi imale najvise dece, a upravo je suprotno!!
  • Mile

    16.08.2021 13:54
    Čuveno
    Ne u mene je krivo za sve!
  • Goran Mijatović

    14.08.2021 16:22
    Idi Bre
    Kiki, svaka ti ka Njegoševa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija