Inicijativa: Mladi u Srbiji mnogo konzervativniji od generacije svojih roditelja

Inicijativa mladih za ljudska prava upozorila je danas da samo 21 odsto mladih u Srbiji ima pozitivan stav prema EU a da tek 44 odsto mladih misli da je demokratija najbolji oblik političkog sistema.
Inicijativa: Mladi u Srbiji mnogo konzervativniji od generacije svojih roditelja
Foto: Pixabay
U saopštenju povodom 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih, iz inicijative su ocenili da su mladi u Srbiji danas "daleko konzervativniji i zatvoreniji od generacije svojih roditelja i deka i baka". 
 
"Najmanje se vakcinišu, najmanje veruju u demokratiju, najveći su evroskeptici. Dramatičan podatak, koji mora svakog da zabrine, jeste da samo 45 odsto mladih podržava ideju trajnog mira sa kosovskim Albancima, dok 55 odsto tu ideju ne podržava ili nije sigurno da je podržava", stoji u saopštenju. 
 
Ocenjuje se da "nije slučajnost" što je generacija rođena za vreme ili nakon ratova na prostoru bivše Jugoslavije, "ubedljivo najratobornija u svojim stavovima".
 
"To je direktna posledica zatrovanog javnog prostora, obrazovnog sistema i medijske scene. Na Međunarodni dan mladih upozoravamo da mladi plaćaju najveću cenu ratnohuškačke politike, i da je ogromna opasnost da će ta cena biti daleko veća ako Srbija nastavi da srlja u autoritarizam, agresivni nacionalizam i sukob sa svima u regionu", navela je Inicijativa mladih za ljudska prava. 

Teme

mladi
  • Jednacina@

    13.08.2021 12:57
    Jedno si
    Zaboravio...da je TO SVE DONEO ZAPAD...+Tik Tok
  • Rock

    13.08.2021 12:30
    Ocekivano
    U skoli veronauka, u kuci urusavanje nastavnickog autoriteta i piljenje u telefon, na TV-u reality.
  • Halion

    13.08.2021 05:56
    Nije, prijatelji, da ne veruju u demokratiju, nego ne veruju ni u šta osim u SEBE, jer ste im vi, prošla generacijo, prokockali poverenje i kompromitovali život na svaki mogući način.

    Odživeli ste svoj život u utopiji, bahato i bezbrižno, a nama ste ostavili svet gde šume gore, gde reke plave, gde nam tajkuni i kriminalci otimaju hleb iz usta, gde mladi ne znaju kada će im nestati tlo pod nogama. I onda još neko očekuje od nas da imamo politički stav, da se borimo za nešto, da protestujemo na ulicama, da dobijamo batine od pandura i suzavce u facu. To je sve vaš posao bio, da se borite da obezbedite vašoj deci svet u kome vredi živeti. Kao što su se vaši roditelji borili za vas.

    Kako rekoše američki indijanci davno, ne nasleđuje se od naših predaka, nego se pozajmljuje od naših potomaka. Davno davno, al' vi ne ukapiraste uprkos svoj vašoj naizgled pameti. Sram. Vas. Bilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija